Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Olmert moet opnieuw door het stof

30 jan 08

Het wordt vandaag een zware dag voor de IsraŽlische premier Ehud Olmert. De Commissie Winograd presenteerde vandaag haar eindrapport over de oorlog in juli en augustus 2006 tussen IsraŽl en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah.

Niemand verwacht dat het rapport het einde zal betekenen voor premier Olmert. Die heeft al aangegeven niet te denken aan opstappen.

Olmert overleefde vorig jaar april al het zeer kritische interim-rapport waarin hij scherp werd bekritiseerd. De premier faalde ernstig, meende de onafhankelijke commissie die na de oorlog
door de regering in het leven werd geroepen. Hij begon de strijd tegen Hezbollah 'overhaast' en 'zonder weloverwogen plan'. Hem werd een gebrek aan "verantwoordelijkheidsbesef, inzicht en
voorzichtigheid" verweten.

Binnen Olmerts Kadima-partij begonnen zijn rivalen direct aan zijn stoelpoten te zagen. Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni riep hem zelfs op om te vertrekken. Maar Olmert zit er nog
steeds, evenals Livni. Anderen moesten wel het veld ruimen: chefstaf van het leger Dan Halutz en minister van Defensie Amir Peretz stapten op.

De oorlog kostte circa 1200 Libanezen en 159 Israëli's het leven en heeft veel kwaad bloed gezet bij het Israëlische volk. Het leger bereikte niets. Hezbollah kon geen dodelijke slag worden toegebracht en Hezbollah houdt nog steeds twee Israëlische militairen vast. De kidnapping was de aanleiding voor de 34 dagen durende oorlog.

Het slotrapport van Winograd handelt over de laatste dagen van de oorlog. Volgens sommige bronnen zal de commissie Olmert zelfs prijzen voor zijn kundige optreden om het conflict te beëindigen.

De vijfkoppige commissie kan het opstappen van de premier of regering niet aanbevelen. Maar daarmee zijn de zorgen voor Olmert niet voorbij. Na zijn aantreden als minister van Defensie zei Ehud Barak zijn Arbeidspartij uit de regering te zullen halen na verschijning van het volledige Winograd-rapport.

Barak houdt zich over dit onderwerp opvallend stil en heeft zijn woorden niet meer herhaald. Hij wil nu pas reageren na lezing van het rapport. Want vervroegde
verkiezingen is een slecht perspectief voor zowel de Arbeidspartij als Kadima. Beide partijen staan er niet best voor in de peilingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief