Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders geven Beatrix ruime voldoende

31 jan 08

Nederlanders zijn tevreden over koningin Beatrix. De vorstin krijgt vooral hoge cijfers voor haar deskundigheid en voor de manier waarop ze haar volk vertegenwoordigt.

Ze krijgt lagere cijfers voor eigenschappen als benaderbaarheid en spontaniteit. Het gemiddelde cijfer dat ze krijgt is een zeer ruime voldoende, een 7,5.

Dat blijkt uit een op verzoek van het AD uitgevoerde enquête door het onderzoeksbureau R&M Matrix uit Maastricht onder 776 mensen, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Beatrix. De krant publiceerde de cijfers woensdagavond op de website.

De koningin krijgt een 7,7 voor haar kennis van de Nederlandse samenleving. Voor de manier waarop ze haar volk vertegenwoordigt ook een 7,7. Voor haar deskundigheid krijgt ze een 7,8. De koningin doet het op benaderbaarheid/toegankelijkheid en spontaniteit minder, respectievelijk een 6,2 en 6,8.

Het positiefst zijn vrouwen, 65-plussers, stemmers op ChristenUnie en SGP en lager opgeleiden. Het minst geliefd is Beatrix bij jongeren van 18-24 jaar, kiezers van Wilders en hoger opgeleide mannen.

De ondervraagden zijn verdeeld over wanneer Beatrix troonsafstand zou moeten doen: 40 procent zegt dat ze het zelf moet weten, 15 procent dat ze nog hooguit vijf jaar aan moet blijven. Bijna 40 procent vindt het bereiken van de 70-jarige leeftijd een mooi moment om af te treden.

In de AD-enquete gaf 30 procent aan dat de koningin zich moet beperken tot ceremoniële taken. Onlangs bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat de helft van de bevolking dat vond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief