Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zaak-Natalee Holloway lijkt opgelost

1 feb 08

De zaak rond Natalee Holloway lijkt meer dan 2,5 jaar na haar verdwijning te zijn opgelost.

Joran van der Sloot, die de afgelopen jaren de belangrijkste verdachte was, zou hebben bekend dat hij iets met de verdwijning van de Amerikaanse scholiere te maken heeft. Het is nog niet bekend wat Van der Sloot precies heeft bekend.

Natalee Holloway verdween tijdens haar vakantie eind mei 2005 op Aruba, na een avond stappen. Joran van der Sloot is volgens justitie degene die haar als laatste in leven heeft gezien. Hij heeft tot nu toe steeds ontkend dat hij bij haar verdwijning of dood betrokken is geweest.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zegt dat hij de zaak heeftopgelost. Met een verborgen camera heeft hij een bekentenis van Van der Sloot opgenomen. Zondag laat De Vries in zijn eigen tv-programma zien welke informatie hij heeft opgespoord.

Volgens de NOS zou Van der Sloot hebben gezegd dat hij op het strand seks had met Holloway en dat zij onwel werd. Van der Sloot zou hebben aangenomen dat ze dood was en een vriend hebben gebeld om hem te helpen het lichaam in zee te gooien.

De gesprekken van Van der Sloot zouden door een zogenaamde vriend van hem zijn opgenomen. Volgens Jorans advocaat Ariean de Bie heeft hij dat aan zijn ouders verteld. De 'vriend' zou "zoete broodjes hebben gebakken" en zou bekend hebben dat hij een geldbedrag heeft ontvangen van Peter R. de Vries.

Het materiaal dat De Vries verzamelde, is voor het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba reden geweest de zaak, die in december werd gesloten, te heropenen. In een gesprek met De Vries, dat op internet uitlekte, zegt hoofdofficer van justitie op Aruba Hans Mos dat het gaat om "een essentieel onderdeel dat in ons onderzoek ontbrak".

In dat gesprek noemt Mos het verhaal dat De Vries boven water kreeg "zeer overtuigend". "Als Joran hier liegt, hangt hij zichzelf op een ongelooflijk stomme manier op en dat geloof ik niet, want hij is een intelligente jongen." De hoofdofficier meent dat nu tenminste de waarheid aan het oppervlak komt "en daarmee kunnen we deze zaak afronden."

De aankondiging van De Vries dat hij de zaak heeft opgelost, veroorzaakte een lawine aan internationale media-aandacht. Het Amerikaanse tv-station ABC heeft de aflevering van het programma van de misdaadverslaggever inmiddels gekocht van Endemol en zendt het maandag 'primetime' uit. Veel media in de Verenigde Staten besteedden vrijdag aandacht aan Peter R. de Vries.

De Amerikaanse advocaat van Van der Sloot zei zich geen zorgen te maken over de revelaties van De Vries. Raadsman Joe Tacopina: "Ik heb met Joran gesproken. Ik heb met zijn ouders gesproken. Zij hebben met de Arubaanse hoofdofficier Hans Mos gesproken. Er bestaat geen bezorgdheid dat dit zal leiden tot een revelatie waarin Joran van der Sloot als schuldige wordt aangewezen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief