Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoeksrechter wijst arrestatie Van der Sloot af

4 feb 08

De rechter-commissaris op Aruba heeft een vordering van het Openbaar Ministerie (OM) om Joran van der Sloot, na zijn verklaringen in het programma van Peter R. de Vries, in voorarrest te nemen afgewezen.

De rechter meent dat de bekentenis van Van der Sloot niet voldoet aan de zware eisen die nodig zijn om hem vast te zetten. De onderzoeksrechter heeft wel het vooronderzoek tegen hem heropend.

De rechter wees de vordering van het OM vrijdag af. Omdat Joran van der Sloot al twee keer eerder is aangehouden en tijdelijk heeft vastgezeten, vindt de rechter dat aan een hernieuwde voorlopige hechtenis zeer zware eisen moeten worden gesteld.

De Vries heeft op 20 januari een deel van zijn met de verborgen camera gemaakte opnamen aan justitie op Aruba laten zien, een paar dagen later volgde een aanvulling en op 1 februari het laatste deel. Op 29 januari - de dag waarop Van der Sloot voor het laatst heimelijk werd gefilmd - heeft de rechter-commissaris het gerechtelijk vooronderzoek heropend.

Volgens het OM wekten de beelden de indruk "dat deze versie van de feiten de waarheid wel eens dicht zou kunnen naderen". Het OM tekent aan dat met bekentenissen voorzichtig en zorgvuldig moet worden omgegaan. Dat de verdwijning van Natalee Holloway met de tv-uitzending "voor het oog van velen" lijkt opgelost, betekent nog niet dat deze voldoende is voor een veroordeling door de rechter.

Ook strafrechtdeskundige Peter Tak, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, stelt dat het een moeilijke klus wordt om de zaak-Holloway rond te krijgen op basis van de bekentenissen op tv. Het grootste probleem is dat het lichaam van Natalee Holloway nooit is gevonden, zegt Tak. Daardoor is het onmogelijk om vast te stellen of het meisje nog leefde of al dood was toen de vermeende handlanger van Joran van der Sloot haar in zee dumpte. Als ze dood was, kan justitie niet vaststellen hoe ze is omgekomen.

Kijkers zochten tijdens en na de uitzending massaal hun toevlucht op internet. Zo lieten meer dan tienduizend mensen een reactie achter op de hyvespagina met de naam van Joran van der Sloot. In veel gevallen gaat het om verwensingen. Honderdduizenden personen bezochten de website van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd overspoeld met positieve reacties. "Hij kan de sms'jes die hij ontvangt niet meer bijhouden", aldus een woordvoerder. "Als hij er eentje leest, komen er weer tien nieuwe binnen."

(Bronnen: ANP/NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief