Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Winst McCain bijna een feit

4 feb 08

De nominatie van de Republikeinse Partij voor de presidentsverkiezingen van november lijkt senator John McCain uit Arizona bijna niet meer te kunnen ontgaan.

Hoewel de kandidaat formeel pas op de nationale partijconventie in september wordt aangewezen, heeft de gewezen oorlogsheld en eigengereide gematigde Republikein de nominatie dinsdag voor het oprapen.

Hoewel de nu 71-jarige kandidaat een paar maanden geleden politiek op sterven na dood was, klinkt hij nu zelfverzekerder dan ooit. "Van wat we in de peilingen zien, denk ik dat er een goede kans is dat het dinsdag voorbij zal zijn", aldus de kandidaat tijdens een vlucht van St. Louis naar Chicago. Hoewel hij benadrukte niets zomaar aan te nemen, verklaarde hij tegelijkertijd wel ervan uit te gaan dat hij de nominatie van de partij krijgt.

Medewerkers zijn iets voorzichtiger, maar niettemin positief gestemd. "Ik weet niet of we het in kannen en kruiken hebben, maar hij zal na dinsdag een enorme voorsprong hebben", aldus adviseur Charlie Black van John McCain tegen de krant Arizona Republic van zondag.

Alle voorspellingen wijzen ook in die richting. In verreweg de meeste van de 21 staten waar de Republikeinen dinsdag voorverkiezingen houden, gaat de oorlogsheld met behoorlijke cijfers aan de leiding. Grote staten als Californië, New York, Illinois, waar veel gedelegeerden op het spel staan, neigen naar McCain. Maar ook in het conservatieve zuiden doet hij het goed, volgens peilingen op de politieke site Realclearpolitics.

McCains tegenstanders Mitt Romney, Mike Huckabee en Ron Paul vangen elkaar vliegen af en verdelen de conservatieve stem. Het is onder deze groep waar de gematigde McCain nog heel wat zendingswerk moet verrichten. De komende dagen en ook na Super Tuesday wil hij zich richten op de dialoog met deze keizers. "We zullen met ze praten. We zullen naar hun bijeenkomsten gaan en we zullen mijn conservatieve kwalificaties uiteenzetten", aldus McCain die het belang van de conservatieve stem niet wil onderschatten. "Ik geloof niet dat we de voorverkiezingen in Florida hadden kunnen winnen zonder een significant aantal conservatieve stemmers te trekken."

De belangrijkste tegenstrever van McCain, Mitt Romney, is er niet zo zeker van dat McCain zich de conservatieve stem kan toeëigenen. Door de negatieve geluiden vanuit de conservatieve basis heeft hij naar eigen zeggen besloten ook na dinsdag tot het eind toe door te gaan. "Ik verwacht enkele overwinningen en enkele nederlagen. Ik denk niet dat het dinsdagavond afgelopen is. Ik ben van plan door te vechten", stelde de kandidaat zaterdag.

Romney mocht de steun van invloedrijke conservatieve talkshowhosts op zijn conto bijschrijven. Aan een gebrek aan financiële middelen zal een mogelijke beëindiging van de campagne niet liggen. "Gouverneur Romney kan doorgaan als hij dat wil. Normaal gesproken is geld de reden dat mensen afvallen uit de race. Dat zal hem niet gebeuren", aldus McCains adviseur Black over de multimiljonair Romney.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief