Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Huiszoekingen in woningen Joran van der Sloot

4 feb 08

Rechercheurs hebben in het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op twee adressen in Arnhem doorzoekingen gedaan.

Het gaat om plekken waar verdachte Joran van der Sloot heeft gewoond of verbleef. Dat gebeurde maandag op verzoek van het Arubaanse Openbaar Ministerie (OM). Over de resultaten wil justitie nog niets kwijt.

Het OM kondigde aan dat Joran van der Sloot zal worden gearresteerd als hij voet op Arubaanse bodem zet. De Nederlander is weer verdachte in het Holloway-onderzoek; hij wordt zelfs verdacht van moord op de Amerikaanse.

Justitie verwacht deze week nog een uitspraak over het hoger beroep dat is ingesteld tegen de beslissing van de onderzoeksrechter dat Joran niet in voorarrest mag worden genomen.

Ook benadrukte justitie maandag dat het politieonderzoek in deze zaak altijd is doorgegaan, ook al werd de vervolging van Joran van der Sloot geseponeerd. Zo hebben duikers in de tussentijd in zee gespeurd naar sporen van de Amerikaanse en naar andere aanwijzingen die met de verdwijningszaak te maken hebben.

Verder ontpopte maandag zich vooral als 'de dag erna', de dag na de spraakmakende uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over Joran van der Sloot. De Vries toonde opnames waarop Van der Sloot toegaf dat Natalee in zijn bijzijn was doodgegaan en dat hij een vriend haar lichaam in zee heeft laten dumpen. De beelden waren gemaakt met de verborgen camera.

De Stichting Kijk Onderzoek kwam met een torenhoog kijkcijfer van dik 7 miljoen voor de uitzending van Peter R. de Vries. Een record voor een niet-sportprogramma.

De Vries beheerst maandag nog de actualiteitenrubrieken; zo zit de misdaadverslaggever met zijn hele redactie bij Pauw en Witteman.

Bij NOVA komt de advocaat van Joran van der Sloot iets zeggen en in Netwerk vertelt de vader van Natalee, Dave Holloway, dat hij hoopt dankzij de bekentenis van Joran een zware tijd af te sluiten. Ook Hart van Nederland, EénVandaag, Het Elfde Uur en De Wereld Draait Door besteden aandacht aan de uitzending van Peter R. de Vries, met daarin de bekentenis van Van der Sloot dat hij weet wat met Natalee is gebeurd in de nacht dat zij verdween.

Het Amerikaanse meisje verdween aan het eind van een vakantie op Aruba, eind mei 2005, na een avond stappen. Joran van der Sloot zou de laatste zijn geweest die haar in leven heeft gezien. Volgens Van der Sloot werd Natalee tijdens een vrijpartij op het strand onwel en "deed ze ineens niks meer". Een vriend van hem zou haar lichaam in zijn bootje hebben meegenomen en een eindje uit de kust overboord hebben gezet. Haar lichaam is nooit gevonden.

De man aan wie Van der Sloot zijn wetenschap opbiechtte, Patrick van der Eem, zit met De Vries en diens redactie in Pauw en Witteman. Van der Eem reed met de met verborgen camera's uitgeruste auto waarin hij de uitgezonden gesprekken met Joran voerde. De wagen staat na bewezen diensten weer te koop bij een autodealer in Duiven, bij Arnhem. De Landrover moet 63.900 euro opbrengen.

Inmiddels is niet meer zo zeker dat Peter R. de Vries op tournee gaat langs diverse Amerikaanse talkshows, waaronder bij CNN-coryfee Larry King. Op Radio 2 zei De Vries een "beetje flauw" te worden van de programma's in de Verenigde Staten die allemaal eisen stellen over beeldrecht en exclusiviteit. "Ik sta eigenlijk op het punt te zeggen: jongens bekijk het allemaal maar. Als je wat wil hebben, kom je hier maar naartoe."

In de Friese plaats Drachten kwam het tot een oploop toen een menigte zich op de Markt verzamelde. Het gerucht ging dat Joran daar in een appartementencomplex ondergedoken zat. Bewoners van het gebouw lieten daarop particuliere beveiligers komen. De politie bevestigde noch ontkende dat Van der Sloot zich in Drachten bevond.

Op Aruba werd nog bekend dat het Openbaar Ministerie Jorans ouders Paul en Anita vorige week heeft geadviseerd onder te duiken na de uitzending van De Vries. De familie Van der Sloot weigert dat echter.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief