Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM: 'Zaak is niet opgelost door Peter R. de Vries'

4 feb 08

"Met wat Peter R. de Vries op televisie heeft aangedragen is de zaak-Holloway niet opgelost, want het moet ook leiden tot een veroordeling in de rechtszaal."

Dat heeft het Openbaar Ministerie op Aruba maandag tijdens een persconferentie benadrukt."Het zijn twee verschillende waarheden", zei hoofdofficier van justitie Hans Mos. "Het is nu aan ons nu om te bekijken of het materiaal leidt tot een strafvervolging, en tot het voor de rechter brengen van de zaak. We moeten alles onderzoeken en weten bijvoorbeeld niet of Joran van der Sloot echt stoned was toen hij zijn verklaring in de auto aflegde."

Uit het beeldmateriaal heeft justitie opgemaakt dat verdachte Van der Sloot niet weet of het meisje nog leefde, toen ze overboord werd gezet. Mos: "Daardoor beschouwen we hem ook als moordverdachte. Opmerkelijk is dat hij op tv zegt dat hij zich ervan bewust is dat hij de politie niet heeft gewaarschuwd of andere hulpdiensten." Justitie is nu driftig op zoek naar de 'bootvriend' die Joran zou hebben geholpen het lijk op zee weg te moffelen.

"Wat ons frustreert is dat de nieuwe verklaring van hem weer afwijkt van andere verklaringen", zegt Mos. "De locatie waar hij voor het laatst met Natalee Holloway was ligt nu weer een paar honderd meter verderop, anders dan de variant Fisherman's Hut."

Voor het OM is het materiaal van De Vries reden genoeg om Van der Sloot aan te houden. De onderzoeksrechter wees het verzoek echter af. Deze week wacht justitie op een uitspraak over het hoger beroep dat het OM instelde tegen de beslissing. Mos verwachtte dat zijn aanhouding moeilijk was. "Hij zou voor de derde keer worden aangehouden. Maar veel mensen zouden het niet begrijpen als we dat vanwege de nieuwe verklaring op tv niet zouden doen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief