Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'De scheiding komt eraan, maar ik weet niet hoe'

9 feb 08

"De scheiding komt eraan, maar ik weet niet hoe", vertelt een bezoekers van de scheidingsbeurs zaterdag in de Jaarbeurs Utrecht. "Toen ik hier aankwam, wilde ik eerst hard weglopen. Het is zo eng".


De belangstelling voor de eerste Nederlandse echtscheidingsbeurs is groot; halverwege de middag waren er al 750 bezoekers.

Namen willen de meeste bezoekers niet geven. Het ligt te gevoelig of omdat manlief nog niet weet dat zijn vrouw alvast aan de voorbereidende werkzaamheden is begonnen. "Niet dat ik hem besodemieter, maar ik weet dat de scheiding eraan komt, alleen weet ik nog niet hoe", vertelt een bezoekster die zich enkel wil identificeren met de mededeling dat ze bijna 60 jaar is.

De scheidingsbeurs in Utrecht is de eerste die in Nederland wordt gehouden. De beurs heeft zo'n dertig standhouders die vooral zakelijke informatie geven over een scheiding. Van een notaris en advocaat tot mediator en coaching. Daarnaast worden er verschillende workshops gehouden over onderwerpen als alimentatie, de gevolgen voor de kinderen, twee carrières op één kussen en een nieuwe partner is een nieuwe stiefouder.

Ondanks de emoties die meespelen zijn Dennis en Lucia uit Zevenaar een stuk verder. Zij hebben besloten uit elkaar te gaan, maar willen nog weten hoe het zit met de financiën, mediation en de belastingen. "Er zijn kinderen in het spel, dus is het belangrijk dat soort zaken goed te regelen", vindt Dennis. "Hoe vervelend ik het ook vindt dat anderen rijk worden van onze ellende", vult zijn vrouw aan.

Zij moest net als andere bezoekers wel erg lachen toen ze hoorden van de scheidingsbeurs. "Ik dacht, kom, we gaan gezellig naar de scheidingsbeurs, maar ik verwacht dat het beladen wordt.
Straks in de auto als we terugrijden", kijkt Lucia met een schuin oog naar haar man.

"Handig", noemt een 40-jarige bezoekster het initiatief. "Door allerlei emoties is het toch lastig om alles helder te krijgen." Haar man is er vandoor met een vriendin van haar. Beiden hebben de mediator Fred Schonewille ingeschakeld om de zakelijke kant goed te regelen, ook omdat ze samen twee kinderen hebben. De mediator is de onafhankelijke partij, dus probeert ze nu op de beurs ook een partij te zoeken die met haar kan meedenken en haar kan steunen, want soepel gaat het allemaal niet. "Het is ook moeilijk omdat je dit nog nooit hebt gedaan."

Vooral voor de mannen schreef Gerrit Bruijnes het zelfhulpboek 'Op Jezelf'. Het boek geeft allerhande informatie over zelfstandig wonen na bijvoorbeeld een scheiding. Bruijnes schreef uit eigen ervaring, toen hij na 25 jaar ging scheiden en met drie kinderen alleen kwam te staan. "De laatste keer dat ik de was had gedaan, was lang geleden." Vanuit onder meer dat idee maakte hij het boek, dat ook vol zit met humoristische tekeningen van Ellen Heutink.

De grap dat er een evenement voor singles aan de scheidingsbeurs moet worden gekoppeld, vinden de meeste maar niks. "Dat is echt het laatste waar ik aan wil denken", vindt de 40-jarige bezoekster. Net als veel anderen willen ze eerst de scheiding overwinnen, want scheiden is volgens verschillende bezoekers nog steeds een taboe. Bruijnes: "Het duurt zeker vijf jaar wil je goed loskomen van een scheiding".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief