Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ayaan Hirsi Ali "hoopt op Frans staatsburgerschap"

11 feb 08

Het gewezen Kamerlid Ayaan Hirsi Ali hoopt op een Frans staatsburgerschap waardoor Parijs de kosten op zich kan nemen voor de bescherming van haar veiligheid.

In een vraaggesprek met het Franse Journal du Dimanche zegt ze dat "in termen van mijn persoonlijke veiligheid de situatie alleen maar gevaarlijker is geworden".

Hirsi Ali is zondag in Parijs voor een steunbijeenkomst van Franse intellectuelen en politici. Onder de deelnemers is de Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, die vindt dat Frankrijk er alles aan moet doen om Hirsi Ali te beschermen. De Nederlandse heeft naar verluidt al weken geleden een eerste gesprek gehad met het Franse ministerie van Justitie over een mogelijke naturalisatie.

De organisatoren van de steunbijeenkomst noemen het "een groot schandaal" dat Nederland niet langer de beveiligingskosten van Hirsi Ali wil betalen. Het voormalige parlementslid voor de VVD woont nu in de Verenigde Staten en werft sinds november fondsen om haar beveiliging te financieren.

"Het is ondenkbaar dat een vrouw die onze waarden verdedigt, zonder bescherming wordt overgeleverd aan hen die haar willen doden", aldus filosoof Bernard-Henri Lévy eerder dit weekeinde tegen Le Nouvel Observateur.

De met de dood bedreigde Hirsi Ali krijgt in Parijs ook de feministische Simone de Beauvoir-prijs, samen met de Bengaalse schrijfster Taslima Nasreen. Vervolgens komt zij naar het Europees Parlement. Parlementariërs zijn op inititatief van Franse sociaaldemocraten een actie begonnen om de Europese Unie (mee) te laten betalen voor de beveiliging van de - nu nog - Nederlandse.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief