Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Feitenoverzicht Pakistaanse verkiezingen

18 feb 08

Niemand heeft zich ooit zo krachtig uitgesproken tegen het militaire regime als Benazir Bhutto deed. De moord op Bhutto heeft het vuur in Pakistan echter uit de campagnevoering gehaald.

Maandag vinden parlementaire verkiezingen plaats die bedoeld zijn als een overgang naar een niet-militaire democratie.

Een aanslag op een partijbureau van Bhutto's PPP met tientallen doden als gevolg zou de mensen maandag thuis moeten houden, maar vooralsnog lijkt zeker 50 procent van de kiezers vastbesloten te gaan stemmen.

Een feitenoverzicht over de Pakistaanse verkiezingen.

- 81 miljoen geregistreerde kiezers gaan maandag naar de stembus in het 165 miljoen inwoners tellende land.

- Er zijn 272 parlementszetels te verdelen tijdens de verkiezingen. Nog eens zeventig zetels worden afhankelijk van het aantal behaalde stemmen verdeeld door de gekozen partijen. Tien zetels daarvan zijn voor niet-moslims en zestig voor vrouwen.

- De stembureaus gaan om 08.00 uur lokale tijd open en sluiten om 17.00 uur.

- Tijdens de verkiezingen van 2002 was de opkomst 41,7 procent.

- De belangrijkste partijen bij de verkiezingen zijn:
De Pakistaanse Moslim Liga (PML-Q) die president Pervez Musharraf steunt. De uitkomst van de verkiezingen is erg belangrijk voor Musharrafs toekomst. Een hem vijandig gezind parlement zou een impeachmentprocedure tegen hem kunnen instellen vanwege de ongrondwettige manier waarop hij in november werd herkozen. De 64-jarige Musharraf kwam in 1999 aan de macht na een geweldloze coup en werd in 2001 president. De PML-Q partij wordt geleid door de conservatieve Chaudry Pervez Elahi.

De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van de vermoorde oppositieleidster Benazir Bhutto. De 51-jarige weduwnaar van Bhutto, Asif Ali Zardari, leidt de partij met hun 19-jarige zoon Bilawal. Zardari, met de bijnaam 'Mr. 10 procent' zat elf jaar in de gevangenis vanwege onder meer smeergeldaffaires. Hij staat bekend als een van de meest corrupte personen in Pakistan. Vice-voorzitter van de PPP is Makhdoom Amin Faheem. Hij zou weleens premier kunnen worden als PPP de meeste stemmen binnenhaalt. Hij heeft in het kabinet van Benazirs vader gediend, Zulfikar Ali Bhutto, de eerste gekozen premier van Pakistan. Hij werd afgezet en opgehangen door het leger in de jaren zeventig.

De Pakistaanse Moslim Liga (PML-N) van oud-premier Nazaz Sharif. De 58-jarige Sharif was twee keer premier in de jaren negentig maar werd in 2000 naar Saudi-Arabië verbannen. In september probeerde hij tevergeefs terug te keren. Na druk van de Saudische koning Abdullah lukte het hem in november terug te komen. Critici zeggen dat Sharif het buitenlands beleid zakelijk aanpakt en het binnenlands beleid conservatief en niet-liberaal uitvoert. Het Witte Huis is nog niet overtuigd in Sharif een bondgenoot te hebben gevonden.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief