Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fontein wil niet vrijwillig weg bij Ajax

18 feb 08

De raad van commissarissen (RvC) van Ajax heeft Maarten Fontein verzocht terug te treden als algemeen directeur van de Amsterdamse voetbalclub. Dat hebben bronnen bij de club bevestigd. Fontein heeft het verzoek vooralsnog naast zich neergelegd.

De breuk tussen Fontein en Ajax is een direct gevolg van de conclusies uit het rapport van de onderzoekscommissie die het algemene en technische beleid van de laatste tien jaar bij de Amsterdamse club heeft doorgelicht. Die commissie, onder leiding van erelid Uri Coronel, levert spijkerharde kritiek op algemeen directeur Fontein en technisch directeur Martin van Geel.

Het rapport werd zondag in een overvolle perskamer van de ArenA gepresenteerd. Martin van Geel woonde de presentatie achterin de zaal bij maar maakte zich na de persconferentie snel uit de weg. Fontein was als enige van alle kopstukken van Ajax niet in het stadion aanwezig.

De conclusies van de commissie kwamen niet als een verrassing omdat de inhoud van het schrijven vrijdag al uitlekte. Algemeen directeur Fontein is in de ogen van de acht commissieleden onvoldoende thuis in de voetbalwereld. Hij is ook niet de warme persoonlijkheid waarbij het personeel en de supporters van Ajax zich lekker voelen.

Van Geel heeft volgens commissieleden te veel matige spelers naar Ajax gehaald. "We hebben gelukkig een uitstekende jeugdopleiding", constateerde Coronel. "Ajax moet daarom alleen dragende spelers of enorme talenten aantrekken. De laatste jaren zijn er te veel voetballers voor de breedte gehaald." De adviezen van de commissie zijn niet bindend. De RvC kan een directielid wel naar huis sturen. Van Geel heeft, in tegenstelling tot Fontein, geen verzoek gekregen om de eer aan zichzelf te houden.

Voorzitter John Jaakke, eveneens hoofd van de RvC, wilde overigens niet bevestigen dat hij aan Fontein heeft gevraagd om terug te treden. "Ik doe daar geen mededelingen over", zei hij zondag tijdens de presentatie van het rapport van de onderzoekscommissie. "We gaan met de bevindingen aan de slag. We moeten in alle rust gaan kijken hoe het nu verder moet."

Jaakke benadrukt dat hij zelf niet heeft overwogen om op te stappen. "Het klopt dat ik ben betrokken bij de aanstelling van bijvoorbeeld een algemeen directeur. Ik vind het ook niet leuk dat de algemeen en technisch directeur er zo slecht in het rapport van afkomen. Er is veel kritiek op allerlei gebied. Dat is niet erg, want we hebben zelf om het rapport gevraagd. De feiten liggen er, het is nu aan ons om te kijken wat we er allemaal mee gaan doen."

Fontein trad op 1 november 2005 als opvolger van Arie van Eijden in dienst bij de Amsterdamse club. Hij maakte daarvoor carrière als marketeer bij Unilever, waarvoor hij werkte in Azië, Australië en Afrika. Fontein had geen ervaring in het betaalde voetbal. Hij sloot in oktober wel een lucratieve deal met Aegon, dat vanaf 1 juli voor een periode van zeven jaar de nieuwe hoofdsponsor van Ajax is.

Aegon betaalt Ajax maximaal 12 miljoen euro per jaar voor het sponsorschap. Slechts acht Europese topclubs ontvangen jaarlijks meer geld van de hoofdsponsor.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief