Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tsjetsjeense rebellen blij met Kosovo

18 feb 08

Separatisten in de Russische deelrepubliek TsjetsjeniŽ hebben de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo geprezen.

Rebellen in het Kaukasische Tsjetsjenië hebben maandag in een op internet verspreide verklaring laten weten dat ze Kosovo's stap verwelkomen.

Ze tornen naar eigen zeggen "niet aan recht van het volk van Kosovo om zich af te scheiden van de staat die dat volk terroriseerde".

De verklaring legt een verband tussen de strijd van de Albanese Kosovaren tegen de Serviërs in Kosovo en de strijd die separatistische Tsjetsjenen voeren tegen "de meest agressieve en gemilitariseerde macht in de wereld", waarmee Rusland wordt bedoeld. De verklaring op www.chechenpress.info is ondertekend door een man die zich graag presenteert als Tsjetsjeense minister van Buitenlandse Zaken, Usman Ferzauli.

Na een uitzonderlijk bloedige strijd en enorme verwoestingen in de jaren negentig is Tsjetsjenië weer vrijwel geheel onder controle van Moskou. Een voormalige rebel die in de chaos toch maar de kant van het Kremlin koos, Ramzan Kadyrov, leidt de deelrepubliek.

Rusland steunt Servië in het verzet tegen afscheiding van de Servische provincie Kosovo en Metohija. De lokale meerderheid van etnische Albanezen riep er zondag de onafhankelijkheid uit.

Moskou vreest enerzijds dat Kosovo bevolkingsgroepen in de grote federatie op separatistische ideeën brengt. Voorts beschouwt Moskou de gang van zaken in Kosovo sinds 1998 als regelrechte westerse agressie tegen de Serviërs.

Moskou overweegt volgens Russische media de westerse landen of hun bondgenoten een koekje van eigen deeg te geven zoals in Abchazië en Zuid-Ossetië die zich willen afscheiden van het pro-Westerse Georgië. In beide regio's hebben leiders maandag opnieuw om onafhankelijkheid gevraagd.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief