Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanklachten tegen leiders Kosovo

18 feb 08

Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag juridische stappen ondernomen tegen de etnisch Albanese leiders in Kosovo die er zondag de onafhankelijkheid uitriepen.

Dat is volgens de gepubliceerde aangifte een ernstige misdaad tegen de wetten en de veiligheid van de Servische staat.

De etnische Albanezen zijn in de Servische provincie Kosovo en Metohija in de meerderheid. In Belgrado zijn aanklachten ingediend tegen hun leiders, president Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaci en parlementsvoorzitter Jakup Krasniqi.

Het Servische parlement komt maandag in spoedberaad bijeen om "de illegale daden van de interim-autoriteiten in Kosovo te annuleren", meldde de officiële media. De Servische regering heeft laten weten ook geen enkele waarde te hechten aan besluiten die de Europese Unie neemt over de nieuwe 'Eulex'-missie in Kosovo. De EU beoogt daarmee de eventuele vestiging van een onafhankelijk Kosovo in de steigers zetten.

De verontwaardiging over de onafhankelijkheidsverklaring is groot in Servië. Dat land beschouwt Kosovo als de bakermat van de Servische natiestaat en beschouwt de Albanezen als relatieve nieuwkomers in de streek. Bovendien zijn talrijke Serviërs verdreven door etnisch Albanese strijdgroepen. Die groepen hebben sinds de jaren negentig de steun van westerse mogendheden, met name de VS. NAVO-landen bombardeerden het toenmalige Joegsoslavië in 1999 net zo lang tot het Servische gezag in Kosovo zich terugtrok.

Voor veel Serviërs zat er niets anders meer op dan te vluchten.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief