Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrouwen mogen niet stemmen in delen van Pakistan

18 feb 08

Vrouwen mochten maandag in delen van noordwestelijk Pakistan hun stem niet meer uitbrengen, nadat ouderen besloten hadden dat stemmen niets voor vrouwen is. Dat hebben politie en functionarissen laten weten.

De burgemeester van de stad Peshawar, Ghuluam Ali, zei dat het stemmen moest stoppen in Maryamzai, Budaber en andere gebieden aan de rand van Peshawar. De stad ligt vlakbij de Afghaanse grens, waar strijders van al-Qaeda en de Taliban actief zijn. "Ouderen besloten dat vrouwen die stemmen tegen hun cultuur ingaan", aldus Ali. "Dit is hun traditie. We kunnen niets doen."

Het hoofd van de kiescommissie Qazi Farooq waarschuwde zondag op televisie voor hard ingrijpen als mensen vrouwen van het stemmen zouden weerhouden. Pakistan telt 81 miljoen kiesgerechtigden, van wie 36 miljoen vrouw. Mannen en vrouwen brengen hun stem uit in aparte stemlokalen in de islamitische republiek.

In andere delen van Pakistan gingen vrouwen wel naar de stembus, onder een grote hoge terreurdreiging. "Ik ben bang voor alle bomaanslagen, maar ik weet zeker dat Allah mij en andere kiezers zal beschermen", zei een huisvrouw vanachter haar gezichtsbedekkende sluier in Peshawar. Volgens haar wordt er in het bijzonder gevreesd voor aanslagen op stemlokalen voor vrouwen, "vanwege de oppositie in ons land tegen vrouwen die deur uitgaan om te stemmen".

Een 60-jarige vrouw zei dat ze door de partij die ze steunt naar het stembureau is gebracht. "Ik wil zo snel mogelijk stemmen en dan weer naar huis gaan. Ik weet niet waar en wanneer de zelfmoordenaars zichzelf zullen opblazen", aldus Gul Meena.

Een 60-jarige aanhangster van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto in de zuidelijke havenstad Karachi zei niet bang te zijn voor aanslagen. "Ik heb een lang leven geleid en ik ben niet bang voor bomexplosies. Ik ben veel minder moedig dan Bhutto, maar ik ben bereid te sterven om haar missie te voltooien", aldus Sakina Biba.

Een 45-jarige kiezer in diezelfde stad liet weten dat Pakistanen vrezen voor hun veiligheid, maar vindt dat ze eventuele aanvallen moeten weerstaan. "De aanslagen zijn bedoeld om ons bij de stembussen weg te houden. Maar we moeten ons stemrecht gebruiken", aldus Mohammad Nazir.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief