Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fontein verschijnt gewoon bij Ajax

18 feb 08

Maarten Fontein is maandag gewoon aan zijn werkweek bij Ajax begonnen.

De veelbekritiseerde algemeen directeur van de Amsterdamse club arriveerde al rond half 8 bij de ArenA en verraste met dat vroege tijdstip fotografen en cameraploegen die later bij het stadion van Ajax aankwamen.

Fontein ligt onder vuur bij Ajax door het rapport van de onderzoekscommissie van erelid Uri Coronel. De algemeen directeur zou niet de warme persoon zijn bij wie het personeel en de sponsors van Ajax zich op hun gemak voelen. Hij is volgens het rapport geen gemotiveerd leider en mist een achtergrond in het voetbal.

Fontein ontbrak zondag als enige van alle kopstukken van Ajax tijdens de presentatie van het rapport. Volgens advocaat Harro Knijff was zijn cliënt niet voor de bijeenkomst uitgenodigd.

Fontein woonde in het verleden echter op eigen initiatief wel alle belangrijke persbijeenkomsten van Ajax bij. Hij was ook van het tijdstip van de presentatie van het rapport op de hoogte. De afwezigheid van Fontein bij de presentatie van het rapport zou ook te maken kunnen hebben met het gesprek dat hij zaterdag voerde met een afvaardiging van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax. De algemeen directeur benadrukte tijdens het samenzijn dat hij zijn functie na de kritiek van de onderzoekscommissie niet wil neerleggen.

Voorzitter John Jaakke maakt eveneens deel uit van de RvC van de Amsterdamse club. De preses was nauw betrokken bij de aanstelling van Fontein. Ook Jaakke heeft al laten weten dat hij als voorzitter van Ajax wil aanblijven. "Ik denk niet aan opstappen", verklaarde Jaakke die niet wilde bevestigen dat hij Fontein verzocht heeft om de eer aan zichzelf te houden. "Daar doe ik geen mededelingen over. Laat ons nu maar rustig met het rapport aan de slag gaan."

Jaakke bespreekt dinsdagavond de bevindingen van de onderzoekscommissie met de ledenraad, die bestaat uit 24 van de circa 450 leden van de Amsterdamse club. Ook de dertien ereleden van Ajax hebben zitting in de ledenraad. Onder hen bevinden zich Johan Cruijff, Michael van Praag, Arie van Os, Bobby Haarms en ook Uri Coronel.

Het rapport over het technische en algemene beleid van Ajax in de laatste tien jaar is de directe aanleiding voor het bezoek van Jaakke aan de ledenraad. De kans is echter groot dat tijdens de ontmoeting ook over het functioneren van de voorzitter wordt gesproken. Voor Jaakke is het belangrijk dat hij steun van het machtige orgaan binnen de Amsterdamse club geniet. De ledenraad mag bestuursleden van de verenging namelijk benoemen, schorsen en zelfs ontslaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief