Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel kritiek op Fontein en Van Geel

18 feb 08

Maarten Fontein en Martin van Geel hebben zoals verwacht felle kritiek gekregen van de onderzoekscommissie die het algemene en technische beleid van Ajax van de laatste tien jaar heeft onderzocht.

Dat bleek uit een rapport dat zondag in een overvolle perskamer van de ArenA werd gepresenteerd. De resultaten kwamen niet als een verrassing omdat de voornaamste aanbevelingen van de commissie vrijdag al uitlekten.

Ajax is volgens de commissie, die onder leiding stond van erelid Uri Coronel, gebaat bij een algemeen directeur die thuis is in de voetbalwereld en een boegbeeld van de club is. Technisch directeur Van Geel wordt voornamelijk verweten dat er onder zijn leiding te veel middelmatige spelers zijn aangetrokken.

De commissie constateert ook dat de laatste technisch directeuren van Ajax slecht samenwerkten met de hoofdtrainer. Het rapport pleit dan ook voor een sterke trainer met
managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele betaald voetbal afdeling of een sterke technisch directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goede trainer.

De commissie concludeert eveneens dat de beursgang van Ajax in 1998 te weinig heeft gebracht. "De club heeft natuurlijk wel voordeel gehad van die 54 miljoen euro", stelde Coronel. "Maar we adviseren toch om te onderzoeken of de beursnotering beëindigd kan worden. Dat hoeft niet veel geld te kosten. Ajax kan namelijk best een naamloze vennootschap blijven. Het voordeel van de beurs is er nu niet meer."

De commissie pleit ook voor een andere bestuursstructuur. Niet voorzitter John Jaakke, die ook preses is van de Raad van Commissarissen, maar de algemeen directeur moet het boegbeeld van de club worden. De ledenraad moet volgens het rapport ook meer op de achtergrond functioneren. Zolang Ajax nog actief is op de beurs, is contact tussen de Raad van Commissarissen en de ledenraad niet gewenst.

De commissie is ook van mening dat Ajax de band met sponsors en supporters meer moet aanhalen. Ajax moet meer gaan uitstralen dat het een voetbalclub is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief