Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Pure gok of Cuba dictatuur zal verliezen'

19 feb 08

Het is "een pure gok" of het terugtreden van Fidel Castro betekent dat Cuba zijn "stalinistische dictatuur" zal verliezen. Dat zegt oud-lid van de Eerste en Tweede Kamer Erik Jurgens.

Vorig jaar augustus was hij nog op Cuba als lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. De Cubaanse autoriteiten dreigden Jurgens en de rest van de delegatie toen het
land uit te zetten als ze contacten bleven houden met de oppositie. Die heeft volgens Jurgens al een nieuwe grondwet klaarliggen voor het geval er echt een einde komt aan de dictatuur.

Jurgens denkt dat de medewerking van Fidels opvolger, zijn broer Raúl, nodig is om het eiland een overgang te laten maken naar een ander regime. Of Fidel en Raúl dat toelaten, is echter de vraag, aldus de oud-bijzonder hoogleraar recht van het parlementair stelsel. "Dat soort mensen heeft de grootste moeite om de macht los te laten. Fidel zal achter de schermen de touwtjes in handen willen houden", aldus Jurgens dinsdag. Een dictator als Castro doet dat, omdat hij dan denkt zijn straf te kunnen ontlopen. "Hij heeft allerlei verschrikkelijke dingen gedaan. Het wordt hoog tijd dat deze dictatuur ophoudt."

Volgens Jurgens staat Cuba er nu slecht voor. Het land ziet zich nu gedwongen suiker in te voeren. "Dat is hetzelfde als dat Nederland melk zou gaan importeren."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief