Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jaarlijks minstens 50 miljoen verspilling in de acute zorg

19 feb 08

Jaarlijks minstens 50 miljoen verspilling in de acute zorg

Er op dit moment sprake van verspilling in de acute zorg. Veel mensen kloppen ten onrechte aan bij de spoedeisende hulp.

Dat stelt Hansmaarten Bolle van de Vereniging Huisartsenposten Nederland vanavond in NOVA . Bolle: "Er gaan ongeveer één miljoen mensen per jaar naar het verkeerde loket en dat kost ons vijftig- tot honderdmiljoen per jaar, onnodig geld." Ongeveer de helft van de patiënten op de spoedeisende hulp is daar op eigen initiatief. Tweederde van deze zogenaamde zelfverwijzers heeft klachten die eigenlijk thuishoren bij de goedkope huisarts.

Huisartsenposten zijn vaak gelokaliseerd op het ziekenhuisterrein. Maar de ziekenhuizen sturen mensen met simpele klachten niet door naar de huisartsenpost. Het ziekenhuis verdient namelijk per patiënt minstens 125 euro. Huisartsenposten zitten op dit moment ook niet te wachten op die extra patiënten. Huisartsen krijgen 50,20 euro per uur, ongeacht het aantal patiënten.

Het verschil in financiering tussen de eerste- en de tweedelijnszorg zorgt ervoor dat samenwerking tot nu toe maar op een paar plekken in Nederland land van de grond is gekomen, via speciale projecten. De politiek wil meer integratie van de acute zorg, maar de huidige financieringsystematiek frustreert elke vorm van samenwerking. In juni 2007 had de NZA met een advies moeten komen over een andere financiering van de acute zorg. Dat advies laat nog steeds op zich wachten.

In het Elkerliek-ziekenhuis in Helmond zitten de huisartsenpost en spoedeisende hulp al vijf jaar naast elkaar in het ziekenhuis. Maar er wordt nog steeds niet samengewerkt. In Nijmegen willen de huisartsen samen gaan werken met de spoedeisende hulp van het Canisius-Wilhelminaziekenhuis en zijn er nieuwbouwplannen voor een gezamenlijke locatie. De artsen zijn daar tot de conclusie gekomen dat de huisarts moet gaan bepalen of er een specialist nodig is. Als de huidige financiering niet wordt aangepast, blijven er in Nijmegen twee loketten bestaan. En gaat de verspilling door.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief