Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cruijff wil Ajax verlossen

20 feb 08

Johan Cruijff keert ruim twintig jaar na zijn vertrek als hoofdtrainer terug bij Ajax. De legendarische nummer veertien wil het technisch beleid van de Amsterdamse club vormgeven.

De terugkeer van Cruijff is opmerkelijk. Hij houdt kennelijk zo veel van Ajax dat hij zijn comfortabele positie als criticaster op afstand wil opgeven.

Cruijff is een kind van Ajax. Hij groeit op in Betondorp, tegenover stadion De Meer. Moeder Nel is schoonmaakster bij Ajax en hertrouwt na de dood van manlief Manus Cruijff met Henk Angel, de toenmalige terreinknecht van de Amsterdamse club.

De iele Johan meldt zich op zijn tiende verjaardag aan als lid van Ajax. Hij debuteert ruim zeven jaar later in het eerste elftal. Ajax verliest op 15 november 1964 bij GVAV (3-1). Cruijff, ingevallen voor de geblesseerde Piet Keizer, maakt het enige doelpunt van de ploeg die dat seizoen als dertiende, de laagste eindklassering ooit, eindigde.

De doorbraak van Cruijff is het begin van de succesvolste periode uit de geschiedenis van Ajax. De Amsterdammers zijn in 1966 weer de beste van Nederland. Tot het vertrek van Cruijff, in het
seizoen 1973-74, wordt Ajax alleen in 1969 geen kampioen. Ajax wint in 1971, 1972 en 1973 ook de Europa Cup 1 en mag zich in 1972 zelfs het beste clubteam van de wereld noemen.

Na zijn vertrek bij Ajax maakt Cruijff zich ook onsterfelijk bij Barcelona, dat na veertien jaar eindelijk weer kampioen wordt. 'El Salvador' (de verlosser) wil in 1978 zijn loopbaan beëindigen, maar trekt noodgedwongen de voetbalschoenen weer aan omdat hij een groot deel van zijn geschatte vermogen van ruim 6 miljoen euro verliest met mislukte zakendeals.

Cruijff voetbalt vervolgens voor geld bij Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats en Levante maar keert in 1981 terug bij de club waar hij zijn loopbaan begon. Cruijff maakt zijn rentree bij
Ajax als technisch adviseur van trainer Leo Beenhakker, die de Amsterdamse club op dat moment niet aan de praat krijgt.

Cruijff zit op de tribune als FC Twente op 30 november 1981 hard op weg is om Ajax alweer de zesde nederlaag in veertien competitiewedstrijden te bezorgen. De club uit Enschede leidt met
1-3 als Cruijff van de tribune loopt en naast Beenhakker op de bank gaat zitten. Hij neemt de regie van de hoofdtrainer over en laat Frank Rijkaard invallen. Ajax wint met 5-3.

Cruijff ruilt daarna zijn functie als adviseur weer in voor een basisplaats als speler in het elftal van Ajax en bezorgt de club twee landstitels op rij. Hij is woedend wanneer de club twijfelt over contractverlenging en tekent bij aartsrivaal Feyenoord, dat onder aanvoering van Cruijff prompt kampioen wordt.

De Amsterdammer laat het kampioensfeestje op de Coolsingel schieten en keert als technisch directeur terug in de Meer. De KNVB schenkt Nederlands beroemdste voetballer de trainerspapieren en coach Cruijff wint met Ajax meteen de Europa Cup 2. Boezemvriend
Marco van Basten, de beoogde nieuwe trainer van Ajax, maakt het enige doelpunt in de finale tegen Lokomotiv Leipzig (1-0).

Cruijff neemt in 1988 ontslag bij Ajax en bemoeit zich vervolgens alleen maar langs de zijlijn met de club. Michael van Praag, Arie van Eijden, Uri Coronel en Leo van Wijk polsen hem
daarna allemaal vergeefs voor een prominente functie. Cruijff weigert echter alle verantwoordelijkheid, totdat hij maandagavond tot ieders verbazing de speciale vergadering van de ledenraad van Ajax bijwoonde.

"Johan Cruijff", riep hij via de intercom tegen de portier, die meteen de hefboom van het VIP-dek van de ArenA omhoog dirigeerde. Ruim vier uur later gaat Ajax op zoek naar een nieuw bestuur en werd bekend dat Cruijff het technisch beleid van Ajax
vorm gaat geven.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief