Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vloekende mens vindt alles maar shit en fuck

21 feb 08

De vloekende mens is ontkerkelijkt. Niet langer moeten Jezus en Maria het ontgelden. Vloeken is niet meer wat het is geweest.

Zestigers en zeventigers zeggen 'shit' en 'fuck', blijkt uit onderzoek van Piet van Sterkenburg, hoogleraar lexicografie. Van Sterkenburg (66) onderzocht het vloekgedrag van Nederlanders en Vlamingen. Jongeren hadden die termen eerder in de mond genomen.

De professor, ex-hoofdredacteur van het Groene Boekje en de Van Dale, ondervroeg duizend mensen over hun vloekgedrag. "En zij gebruiken haast allemaal Engelse vloekwoorden", constateert hij woensdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Volgens Van Sterkenburg gebruiken Nederlanders het liefst vloeken waarin iemand anders een lelijke ziekte wordt toegewenst. "Krijg de kanker, pest, aids, tering. Het lijkt wel alsof Nederlanders denken dat ze die ziektes nooit zullen krijgen als ze een ander ermee verwensen."

Vlamingen hebben een voorkeur voor genitaliën en fecaliën als het om vloeken gaat. 'Krijg de schijt' of 'kust mijn kloten', klinkt het dan. Bovendien is de zuiderbuur sterk in stapelvloekwoorden. "Godverdommemiljardennondeju", geeft de wetenschapper als voorbeeld. "Hoe langer de vloek, des te kwader jullie Vlamingen zijn", licht hij toe.

Aan het eind van de vloek is alle woede uit het lichaam verdwenen, zegt Van Sterkenburg. Dat is ook de belangrijkste bestaansreden van de vloek: een ventiel om agressie kwijt te raken. Daarom is Van Sterkenburg het oneens met mensen die vloeken veroordelen. "Beter een vloek dan een vuist naar je hoofd."

Van Sterkenburg onthult ook nog zijn favoriete vloek. "Krijg een zweer aan je jongeheer." Omdat het literair zo mooi klinkt, zegt hij. "Al zal ik hem zelf nooit gebruiken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief