Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte in tasjesdiefzaak gearresteerd

20 feb 08

De politie heeft woensdagmiddag de 46-jarige Germaine C. aangehouden en ingesloten. Dit meldt haar advocaat Cees Korvinus.

Het Openbaar Ministerie heeft de arrestatie bevestigd. De vrouw wordt verdacht van het doodrijden van een tasjesdief in januari 2005 in Amsterdam-Oost. Op 5 februari verscheen zij niet in de rechtszaal voor de behandeling van haar strafzaak.

De rechtbank vindt de aanwezigheid van C. bij haar eigen proces van groot belang en droeg het Openbaar Ministerie op haar op te sporen en ervoor te zorgen dat zij bij hervatting van de zaak in de zaal zou zijn. Volgens Korvinus is C. zich door het bevel van de rechtbank "zeer opgejaagd" gaan voelen. Het proces wordt donderdagmorgen voortgezet. Volgens de woordvoerder van het OM zal C. tot aan de zitting worden vastgehouden.

Korvinus noemt de arrestatie van C. "zeer dramatisch". "Het is schadelijk voor haar geestelijke gezondheid en onrechtmatig", zegt hij. In een brief die hij woensdag naar officier van justitie S. Hoogerheide heeft gestuurd eist hij de onmiddellijke vrijlating van zijn cliënte. Daarna wil hij met C. overleggen "of en zo ja onder welke condities zij bereid is ter terechtzitting vrijwillig te verschijnen."

In een brief aan rechtbankvoorzitter G. van Dijk verzoekt Korvinus om de delen van de zitting waarbij C. "gedwongen wordt lijfelijk aanwezig te zijn, achter gesloten deuren te doen plaatsvinden". Wat de raadsman betreft, komt dat er concreet op neer dat zijn cliënte alleen in de rechtszaal wil zitten voor het beantwoorden van vragen van de rechtbank. Pers en publiek moeten van die sessie worden uitgesloten, vindt hij.

Korvinus weet niet hoe politie en justitie op het spoor zijn gekomen. "Misschien zijn ze haar gevolgd, misschien hebben ze haar via telefonische contacten weten te traceren." C. is ingesloten op een Amsterdams politiebureau. Volgens Korvinus zal zij daar de nacht moeten doorbrengen.

C. werd in januari 2005 van haar handtas beroofd terwijl zij in haar auto zat. De dieven gingen er op een scooter vandoor. C. zette achteruitrijdend de achtervolging in. De dieven kwamen ten val, waarna een van hen dodelijk bekneld raakte tussen C.'s auto en een boom. Het incident leidde tot onrust en beroering in Amsterdam-Oost.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief