Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte tasjesdiefzaak moet in openbaar verschijnen

21 feb 08

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag bepaald dat de 46-jarige Germaine C. in het openbaar moet terechtstaan.

De vrouw, verdacht van het doodrijden van een tasjesdief, wil dat onder geen beding, omdat zij voor haar leven vreest. Haar advocaat Cees Korvinus heeft een wrakingsverzoek ingediend. De rechtbank beraadt zich daarover.

C. verscheen 5 februari niet bij de behandeling van haar strafzaak. De rechtbank gaf het Openbaar Ministerie opdracht haar op te sporen. De politie haalde de vrouw woensdagmiddag op. Zij is donderdagmorgen naar de rechtbank gebracht.

De rechtbank vindt het belang van de openbaarheid groter dan dat van de vrees van C. voor haar veiligheid. Om de vrouw enigszins tegemoet te komen, heeft het rechtscollege C. wel toegezegd dat zij haar herkenbaarheid in de zaal mag beperken. Op welke manier dat zou moeten geschieden, is nog niet duidelijk.

Raadsman Korvinus zei ter zitting dat hij de manier waarop het OM heeft voldaan aan het zogeheten medebrengingsbevel van de rechtbank buiten alle proporties vindt. Tien politiemensen haalden de vrouw op. Volgens Korvinus is zijn clënte niet meer in staat adequaat vragen te beantwoorden. De vrouw heeft de afgelopen nacht, die zij doorbracht op een politiebureau, niet geslapen, aldus de raadsman. "Ze is doodmoe."

Volgens officier van justitie S. Hoogerheide is C. na haar aanhouding "met alle égards" behandeld. Zij mocht direct na aankomst in het politiebureau haar advocaat bellen, er stond een arts voor haar paraat en zij mocht haar tijdelijke detentie in het dagverblijf in plaats van in een cel doorbrengen. Ook is zij donderdag niet in een arrestantenbus maar in een gewone auto naar de rechtbank vervoerd. Na afloop van de zitting zal de politie de vrouw naar haar verblijfsadres terugbrengen.

C. werd in januari 2005 beroofd in Amsterdam-Oost van haar handtas, terwijl zij in haar auto zat. Zij zette achteruitrijdend de achtervolging in, terwijl de twee dieven er op een scooter vandoor gingen. Het tweetal kwam ten val. Een van de jongens raakte dodelijk bekneld tussen C.'s auto en een boom. Het incident leidde tot onrust en beroering in de buurt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief