Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote woede over aanval op ambassades Belgrado

22 feb 08

Washington is woest over de aanval op de Amerikaanse ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado donderdag tijdens een grote betoging tegen een onafhankelijk Kosovo.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken diende een klacht in bij de Servische autoriteiten. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de aanval op de diplomatieke post scherp.

De derde man van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, noemde de veiligheidsmaatregelen die de Servische autoriteiten hadden getroffen volstrekt inadequaat. "Ze hadden meteen moeten ingrijpen door voldoende veiligheidstroepen te sturen, zodat onze ambassade en personeel niet aangevallen hadden kunnen worden", aldus de zegsman.

De Europese Unie riep Servië vrijdag op alles in het werk te stellen de buitenlandse ambassades in het land te beschermen. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana stelde dat als het geweld aanhoudt, dit nadelig kan zijn voor de pogingen de betrekkingen tussen de EU en Belgrado te verbeteren.

De VN-Veiligheidsraad onderstreepte in een schrijven de onschendbaarheid van diplomatieke missies. "De leden van de Veiligheidsraad veroordelen in de scherpst mogelijke woorden de aanvallen van de menigte op ambassades in Belgrado, die resulteerden in schade aan ambassades en diplomatiek personeel in gevaar brachten", aldus de verklaring van de vijftienkoppige raad.

Ook de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic veroordeelde het gedrag van de relschoppers . "Ze hebben het beeld van Servië in het buitenland beschadigd", zei Jeremic.

Ongeveer 200.000 mensen waren donderdag in het centrum van Belgrado samengekomen om te demonstreren tegen de afscheiding van de Zuid-Servische provincie Kosovo. Het voornamelijk door etnische Albanezen bewoonde Kosovo riep zondag eenzijdig de onafhankelijkheid uit. "Kosovo is Servisch en zal het altijd blijven", zei premier Vojislav Kostunica in een emotionele toespraak.

Een groep relschoppers trok zich niets aan van de oproep van de Servische regering op vreedzame wijze tegen de afscheiding te betogen. De Amerikaanse ambassade werd in brand gestoken. In de missie werd later een verkoold lijk gevonden, naar wordt aangenomen van een betoger. De ambassade mist geen van haar medewerkers.

Ook bij de ambassades van Groot-Brittannië, Kroatië, Turkije, Duitsland en Canada zijn vernielingen gemeld. De Servische politie hield zich aanvankelijk afzijdig en had later de grootste moeite de orde te bewaren. Er vielen bij de botsingen met de veelal jeugdige relschoppers bijna honderd gewonden, onder wie veel agenten.

Ook de Nederlandse freelancefotograaf Dirk-Jan Visser raakte gewond. Visser, die voor NRC Handelsblad aan het werk was en onlangs in Nederland tot fotojournalist van 2007 werd gekozen, werd bij de Amerikaanse ambassade door relschoppers in elkaar geslagen. Omstanders brachten hem in veiligheid en een ambulance vervoerde hem naar een ziekenhuis. "Drie ribben gekneusd of gebroken, dat is nog niet zeker", stelde Visser in de vrijdageditie van nrc.next.

(Bron: ANP/DPA/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief