Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU-gezant: Servische regering zit achter geweld

22 feb 08

De speciale gezant van de Europese Unie in Kosovo, Pieter Feith, zegt dat de Servische regering de bevolking heeft aangezet tot de gewelddadige acties deze week.

De Amerikaanse ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is donderdag door woedende betogers bestormd en in brand gestoken. In de ambassade werd een verkoold lichaam gevonden.

Naar schatting zijn 150.000 Serviërs de straat opgegaan om te protesteren tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Zondag gaan Serven in Nederland demonstreren in Den Haag. Ze willen de regering oproepen Kosovo niet te erkennen als onafhankelijke staat.

Volgens Feith zijn de vernielingen van de grensposten aan de Kosovaars-Servische grens geen spontane acties van de bevolking, maar door 'ministers in Servië geïnstigeerd'. Volgens de Nederlandse gezant keurt de Servische regering het geweld goed.

De Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic heeft het gedrag van de betogers veroordeeld. 'Ze hebben het beeld van Servië in het buitenland beschadigd,' aldus de minister.

Jonkheer Pieter Feith (63) is woensdag aangekomen in Kosovo. Bij is speciale gezant van de EU en hoofd van de Internationale Civiele Organisatie zal toezien op de machtsovergang van de internationale naar de lokale, Kosovaarse bestuurders.

Wereldwijd is de aanval op de Amerikaanse ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado afgekeurd. Ook in de VN-Veiligheidsraad is de aanval veroordeeld 'in de scherpst mogelijke woorden'.

(Bron: Maartje Willems/Elsevier)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief