Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Taalbureau sleept gemeente Amsterdam voor rechter

22 feb 08

De particuliere taalbureaus in ons land lijden miljoenen verliezen. Dat komt doordat er veel minder inburgeraars door de gemeenten op cursus worden gestuurd.

Een vertaalbureau in Almere pikt het niet en eist via de rechter een schadevergoeding van de gemeente Amsterdam. Van de 1500 cursisten die in 2007 waren beloofd door de gemeente Amsterdam heeft het bedrijf A Deux er slechts 102 gekregen. Het bedrijf eist schadevergoeding voor tenminste 700 misgelopen kandidaten wat neer komt op 1,5 miljoen euro.

Volgens de koepelorganisatie Boaborea is in 2007 slechts 30% van de door de gemeente beloofde inburgeraars gestart met een cursus. Daardoor hebben tientallen bedrijven een miljoenen verlies geleden en zitten sommige bedrijven in geldnood.

De nieuwkomers willen wel, maar ze zitten noodgedwongen thuis omdat gemeenten nauwelijks in staat zijn de cursisten te plaatsen. Bureaucratie en een ingewikkelde wet zouden hier verantwoordelijk voor zijn.

Nova meldde vorige maand al dat honderden leraren bij de ROC's om dezelfde reden zijn ontslagen. Nu treft het dus ook de particuliere taalbureaus.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief