Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhaeren kritisch op China-beleid IOC

23 feb 08

Zwemcoach Jacco Verhaeren stoort zich aan de apatische houding van het internationaal olympisch comité (IOC) ten opzichte van de mensenrechten in China.

"Schandelijk dat het IOC zich steeds meer van de politieke discussie distantieert", zegt de technisch directeur van de zwembond in een interview in het NRC Handelsblad van zaterdag.

Het IOC heeft Peking destijds aangewezen als olympische stad met de suggestie dat de Spelen verbeteringen voor de bevolking zouden brengen, vindt Verhaeren. De inspanningen van het IOC zijn echter slechts minimaal. "Als het om de verdediging van de mensenrechten gaat, verlang ik een actievere rol van het IOC, niet dat de kop in het zand wordt gestoken. Ik begrijp de moeilijkheid eerlijk gezegd ook niet. Wat is er nou lastig aan het veroordelen van executies?"

Ook bij een voorlichtingsbijeenkomst van het NOCNSF kreeg de zwemcoach het idee dat zwijgen wordt geprefereerd. "Er werd te sterk aangestuurd op de houding: 'Jongens, houd je bek maar, dan kom je ook niet in de problemen.' "

Van de vier Nederlandse IOC-leden, prins Willem-Alexander, Hein Verbruggen, Els van Breda Vriesman en Anton Geesink, had hij ook meer verwacht. "Ik kan me niet voorstellen dat het de prins onberoerd laat dat het IOC geen stelling neemt tegen mensenrechten."

Verhaeren ziet overigens niets in een boycot. De trainer was al drie maal in China met zijn zwemmers. Hij zag de erbarmelijke omstandigheden van de bouwvakkers die het olympisch zwembad aan het bouwen waren. Ook bezocht hij de plek waar huizen waren weggevaagd voor de bouw van de wielerbaan. "Dat gaf me een tweeslachtig gevoel. Moet ik wel aan deze Spelen meedoen? De Spelen gaan gewoon door."

Wantoestanden aankaarten vindt hij effectiever. "Pieter van den Hoogenband tijdens de huldiging met een Tibetaanse vlag op zijn wang? Ik zou er mee instemmen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief