Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongerius teleurgesteld in PvdA

25 feb 08

FNV-voorzitter Agnes Jongerius vindt dat het kabinet zijn oren te veel naar de werkgevers laat hangen

Ze had gehoopt op meer aandacht voor de koopkracht en voor maatregelen tegen topinkomens, zo heeft ze maandag gezegd in een interview met de Volkskrant.

Jongerius toont zich vooral teleurgesteld in de PvdA. Ze spreekt van een "niksig" kabinet. Toen de PvdA in de regering kwam, hoopte ze dat er meer oog zou zijn voor de belangen van de werknemers. "Maar ik hoor de premier vooral over minder regels voor ondernemers", zegt Jongerius.

Ze is "heel boos" dat CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken het traditionele voorjaarsoverleg tussen kabinet, werkgevers en vakbonden heeft afgezegd. Volgens Jongerius had PvdA-vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos Donner "aan de oren moeten trekken" toen hij het overleg afblies.

De FNV-voorzitter verwijt Bos dat hij onvoldoende het verschil kan maken. Als ze er in de vorige kabinetsperiode niet uitkwam met toenmalig minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken belde ze "via de achterdeur" aan bij Bos' voorganger, de VVD'er Gerrit Zalm. Die bedacht volgens Jongerius "creatieve oplossingen voor verlammende impasses en had de senioriteit en het gezag om die door te drukken". In het huidige kabinet speelt niemand die rol, ook Bos niet, stelt Jongerius.

Bos reageert via een woordvoerder verbaasd op de uitlatingen van de FNV-voorzitter. "Mijn deur staat altijd voor haar open", laat hij weten. Bos zegt pas nog een heel gesprek met Jongerius te
hebben gehad over topinkomens. Over het voorjaarsoverleg zegt Bos nooit door Jongerius te zijn benaderd. "Jongerius moet haar beste vriend in het kabinet niet zo bejegenen", vindt hij.

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks wil premier Jan Peter Balkenende dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer aan de tand voelen over de kritiek van Jongerius. Donner zegt in een reactie dat hij nog in gesprek is met vakbeweging en werkgevers over het voorjaarsoverleg. Hij heeft Jongerius vorige week nog gesproken. Als er een zinvol overleg kan komen, is Donner er voor in.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief