Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Halsema hekelt uithalen van Marijnissen en Wilders

25 feb 08

GroenLinks-leider Femke Halsema hekelt de felle kritiek en grove uithalen waarvan politieke leiders zich bedienen.

Op haar weblog zondag hekelt ze het feit dat haar collega's steeds vaker wild om zich heen slaan. Diskwalificeren neemt zo de plaats in van argumenteren, aldus Halsema. Ze vindt het verschrikkelijk dat hierdoor het debat wordt vervuild.

Halsema doelde op SP-leider Jan Marijnissen en PVV-leider Geert Wilders. De laatste noemde premier Jan Peter Balkenende een beroepslafaard omdat die de harde toon van de PVV-leider bekritiseerde. Marijnissen zei zaterdag dat hij Wilders levensgevaarlijk vindt, omdat hij hele bevolkingsgroepen wegzet.

Dat de SP-leider daarbij verwees naar etnische zuiveringen, schiet bij Halsema helemaal in het verkeerde keelgat. Ze stelt dat Wilders elementaire waarden schendt van fatsoenlijke omgang met elkaar, wat kan zorgen voor onrust en toenemende intolerantie. Maar "als je zijn grove stigmatiseringen gevaarlijk vindt, waarom betaal je hem dan met gelijke munt? Waarom draag je zelf bij aan de verspreiding van angst?" zo vraagt Halsema aan Marijnissen.

De GroenLinks-aanvoerder meent dat volksvertegenwoordigers een voorbeeld zouden moeten zijn in wellevendheid en welsprekendheid.

Ze vreest dat zij op haar beurt nu wordt weggezet als naïef, soft of knettergek. "Laat ik dan een praktisch argument geven. Je oogst wat je zaait." Ze wijst erop dat als de problemen groot zijn en de tegenstellingen onverzoenlijk, het op een democratische houding aankomt in plaats van elkaar de rug toe te draaien.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief