Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Kamer wil uitleg over A73

26 feb 08

De Tweede Kamer wil op korte termijn uitleg over de tunnelproblemen met snelweg A73.

Minister van Verkeer Camiel Eurlings hoeft van de regeringspartijen CDA en PvdA voorlopig nog
niet te komen opdraven. De oppositiepartij VVD wil juist wel snel een gesprek met de CDA-bewindsman "Het gaat om een technisch overleg dat we wat mij betreft donderdag houden", aldus Koopmans, die net als Roefs in de omgeving van de nieuwe snelweg woont.

De tunnels van de nieuwe snelweg bij Swalmen en Roermond kampen met aanhoudende storingen, waardoor Rijkswaterstaat ze al enkele keren heeft moeten afsluiten. Dat veroorzaakte veel overlast voor het verkeer.

De wegbeheerder wijt de afsluitingen aan de strenge eisen van de nieuwe tunnelwet. Bij elke storing in de software van de veiligheidssystemen gaan de tunnels onverbiddelijk dicht. De
tunnels van de A73 zijn de eerste die aan de nieuwe richtlijnen voldoen. De andere in Nederland volgen de komende jaren.

"Misschien zijn de regels te streng, of passen we ze te streng toe", reageert CDA-parlementariër Koopmans. Zijn PvdA-collega wil zo snel mogelijk weten of Rijkswaterstaat gelijk heeft. "We maken ons grote zorgen. Dit is een hele belangrijke weg voor ons", aldus Roefs.

Paul de Krom van de VVD spreekt van "ongelooflijk geklungel" en heeft vooral kritiek op Rijkswaterstaat. "Dit is het zoveelste project van Rijkswaterstaat dat niet goed loopt", aldus De Krom. "Je wordt hier niet vrolijk van."

De verkeersspecialist van de VVD plaatst vraagtekens bij de opstelling van minister Eurlings, die zich heeft hardgemaakt voor een zo vroeg mogelijke openstelling van de tunnels. "Wij hebben eerder al de vraag gesteld of het wel verstandig is om de tunnels open te stellen als er nog onzekerheden zijn", aldus De Krom. "We willen zo snel mogelijk opheldering van de minister."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief