Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA-uitzending waarin leden van kabinet Balkenende-I zich uitspreken over de Irak-oorlog

26 feb 08

NOVA sprak, op voorwaarde van anonimiteit, met alle toenmalige ministers en staatssecretarissen van CDA, VVD en LPF over de omstreden besluitvorming rond de politieke steun aan de oorlog.

"Ik geloof dat dingen als feiten werden gepresenteerd die vermoedens waren", zei een lid van de toenmalige regering. Een van de kabinetsleden stelde dat Balkenende geen onderzoek wil 'omdat hij afging op foute informatie'.

Met CDA en LPF maakte de VVD deel uit van het eerste kabinet-Balkenende. De regering verleende destijds politieke steun aan de inval. Van Baalen benadrukt dat zowel de interventie als de Nederlandse steun in zijn ogen gerechtvaardigd was. "Dat uiteindelijk nooit massavernietigingswapens zijn gevonden doet daaraan niets af. Tot op heden is van nieuwe feiten niets gebleken."

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) moet woensdag voor de dertiende keer over de kwestie debatteren met de Tweede Kamer. SP, GroenLinks en D66 eisten onlangs andermaal uitleg over de oorlog in Irak en de vermeende leugens daarover van Amerikaanse politici. Uit een rapport van het Amerikaanse Center for Public Integrity zou blijken dat Amerikaanse politici veelvuldig hebben gelogen over Irak.

In het huidige regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie staat dat er deze kabinetsperiode geen onderzoek komt. In de aanloop naar de verkiezingen zei PvdA-leider Wouter Bos stellig dat zijn partij zonder onderzoek niet op het pluche plaats zou nemen. Het volgens de PvdA noodgedwongen sluiten van compromissen zorgde ervoor dat het anders liep.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief