Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie eist hoger cao-bod politie

27 feb 08

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken met een beter cao-bod voor de politie moet komen.

Ze stelden dat woensdag tijdens een spoeddebat over het eindbod van de bewindsvrouw.

Wat de PVV en het Kamerlid Rita Verdonk betreft, moeten alle politiemensen er 200 euro netto per maand bijkrijgen. De politiebond ACP eist dat ook.

De SP riep Ter Horst op een mooi gebaar te maken door af te zien van de voorgenomen inkomensverhogingen voor ministers, Kamerleden, raadsleden en andere politici. De vele miljoenen die daarmee gemoeid zijn, zouden dan naar de politie moeten gaan. "We moeten niet onszelf verrijken, maar de politie versterken", zei SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De VVD vindt dat de minister haar huiswerk moet overdoen en op korte termijn opnieuw met de bonden om tafel moet gaan. Daarbij moet ze met een beter bod komen, aldus Laetitia Griffith. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen zich niet mengen in de cao-onderhandelingen. Wel pleitte CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp ervoor het aangekondigde onderzoek naar de waardering van politiefuncties naar voren te halen. Hij kreeg bijval van de PvdA. Als blijkt dat bepaalde functies onderbetaald worden, dan moet er geld bij, meent het CDA. Volgens Haverkamp wordt bij de politie de koek niet altijd even goed verdeeld.

Kritiek op het spoeddebat kwam er van de zijde van GroenLinks. Kamerlid Ineke van Gent noemde het een "schoffering" voor de vakbonden dat de Tweede Kamer discussieert over de politie-cao, terwijl nog niet alle vakbondsleden zich daarover hebben uitgesproken. "Dit is een zaak tussen de minister en de vakbonden."

Van Gent betitelde de steun van Verdonk voor de politieagenten als "een tikkeltje goedkoop". GroenLinks heeft de gewezen VVD-minister zich in het vorige kabinet nooit druk horen maken over de beloning van agenten.

Oud-vakbondsman Doekle Terpstra, die recent als bemiddelaar optrad in het cao-conflict tussen de bonden en de minister, woont het debat vanaf de tribune bij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief