Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner zwengelt discussie ontslagrecht opnieuw aan

28 feb 08

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft tot woede van regeringspartner PvdA de deur naar de versoepeling van het ontslagrecht opnieuw geopend.

In een interview donderdag met De Pers noemt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het onwaarschijnlijk dat de commissie-Bakker versoepeling van het ontslagrecht niet in haar advies aan de regering zal opnemen.

PvdA en ChristenUnie hadden onlangs juist aangegeven dat er tijdens de huidige kabinetsperiode niet meer over de versoepeling van het ontslagrecht gesproken zou moeten worden. Een commissie onder leiding van TNT-voorzitter Peter Bakker moest daarop onderzoeken hoe het kabinet voor elkaar zou kunnen krijgen dat in 2016 80 procent van de beroepsbevolking een baan zou hebben. Verwacht wordt dat deze commissie voor de zomer van 2008 met een advies aan het kabinet komt.

"Donner gooit olie op het vuur," zei fungerend PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer donderdag voor Radio 1. Volgens haar is de commissie Bakker juist ingesteld om alternatieven te onderzoeken voor het ontslagrecht. Hamer vindt dat Donner die commissie voor de voeten loopt door nu zware uitspraken te doen.

Om de 80 procent werkgelegenheid te bereiken zou het kabinet alleen in deze regeerperiode al 200.000 nieuwe banen moeten scheppen. Donner acht het nu dus onwaarschijnlijk dat de commissie-Bakker een manier vindt om dit te bereiken zonder het ontslagrecht te versoepelen.

Als de commissie dit daadwerkelijk adviseert zou de regering dit advies moeten opvolgen, aldus Donner. Gaan PvdA en ChristenUnie hier niet mee akkoord, dan zouden zij het signaal geven dat de doelstelling van 80 procent ze niets kan schelen.

Ook de vakbeweging verzet zich fel tegen versoepeling van het ontslagrecht. Hamer vindt dat Donner zich moet afvragen of hij nog wel een bindende rol kan spelen in het overleg tussen werkgevers en werknemers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief