Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhagen: Wilders op verantwoordelijkheid wijzen

28 feb 08

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt dat het zijn plicht is om PVV-leider Geert Wilders erop te wijzen wat hij met zijn aangekondigde film nu al teweeg brengt en nog gaat brengen.

Hij heeft daarom samen met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) Wilders woensdag in een gesprek aangesproken op zijn verantwoordelijkheid.

De bewindsman zei dat donderdag op Radio 1. Verhagen noemt het "volkomen onbegrijpelijk" dat Wilders dat gesprek bestempelt als intimidatie. Verhagen denkt eerder dat de waarheid hem te confronterend is. Hij zei dat hij Wilders een schets heeft gegeven van de emoties die nu al in het buitenland oplaaien en mogelijke andere gevolgen. De minister heeft daar hele grote zorgen over.

Verhagen wees op demonstraties, mogelijke aanvallen op ambassades en schade voor Nederlandse instellingen en bedrijven in het buitenland. "Er is al een lijst opgesteld met producten uit Nederland. Een zuivelbedrijf als Campina kan grote schade lijden."

Veel landen zouden de producten kunnen boycotten. Ook wees hij op de dreiging van de Taliban om Nederlansdse militairen in Afghanistan aan te vallen.

Verhagen vindt dat Wilders "serieus moet nadenken waar hij mee bezig is en zich ernstig afvragen of hij ermee doorgaat." Hij mvindt niet dat Wilders hierover "zijn schouders kan ophalen en zeggen dat het zijn pakkie an niet is." Want het gaat volgens Verhagen niet alleen om de vrijheid van meningsuiting, dat voor hem buiten kijf staat, maar ook om het belang en de levens die in de waagschaal worden gesteld.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen vindt dat Verhagen alle recht heeft om Wilders aan te spreken. "Buitenlandse Zaken mag altijd iedereen wijzen op mogelijke repercussies die zijn handelen teweegbrengt." Volgens hem moet dat wel beperkt blijven tot advies en kan hij Wilders nergens toe verplichten.

Van Baalen vindt de film alle ophef niet waard. Hij deelt ook niet de grote zorgen die Verhagen heeft. "Het is maar wie je spreekt", aldus de liberaal.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief