Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Film Wilders zorgt voor onenigheid in kabinet

29 feb 08

De oproep van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren aan Geert Wilders om zijn film tegen de islam niet uit te zenden, veroorzaakt onenigheid en ergernis binnen het kabinet. Dat zeggen bronnen in Den Haag.

Gisteravond zei Verhagen: "Ik vind dat Wilders die film niet zou moeten uitzenden. Ik vind het onverantwoordelijk en onwenselijk." CDA-fractievoorzitter Van Geel ondersteunde de oproep van Verhagen. Hij zei: "Je bent verantwoordelijk voor de consequenties van wat je doet."

PvdA-ministers vinden de oproep eenzijdig, omdat beide CDA'ers de verantwoordelijkheid voor buitenlandse economische en politieke schade van de film voornamelijk bij Wilders leggen, en niets zeggen over de verantwoordelijkheid van mensen die de schade toebrengen. Ook minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zou onaangenaam verrast zijn door de uitlatingen van Verhagen.

Ingewijden verwachten een "fundamentele discussie" in de ministerraad van vandaag. Premier Balkenende zou vanmiddag na afloop van de ministerraad uitleg geven over de kwestie.

Waarnemend PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zegt: "De oproep is te prematuur, we kennen de film nog niet. Natuurlijk moet je je bewust zijn van de gevolgen van wat je doet, maar Wilders heeft recht op vrijheid van meningsuiting." Ook andere partijen steunen Verhagen niet. VVD-leider Mark Rutte vindt de oproep "echt voorbarig". Ook SP en GroenLinks wijzen op het belang van vrije meningsuiting, zonder controle vooraf. Wilders was vanochtend onbereikbaar voor commentaar. De NOS kreeg wel een reactie van hem op de oproep van Verhagen, per sms: "Hij kan de pot op."

(Bron: NRC/Herman Staal en Derk Stokmans)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief