Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bedrijfsleven vraagt Wilders af te zien van film

29 feb 08

De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland doen een oproep aan Tweede Kamerlid Geert Wilders van de PVV om zijn anti-Koranfilm niet uit te zenden.

"Wilders moet zich goed realiseren wat de vergaande gevolgen kunnen zijn van de beoogde film", aldus voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW in een gezamenlijke verklaring.

De drie grote koepelorganisaties in het Nederlandse bedrijfleven wijzen op de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. "Wij wijzen gebrek aan respect en beledigende uitlatingen van de hand. Die dragen niet bij aan een klimaat van tolerantie, waar het bedrijfsleven belang bij heeft", stelt Wientjes. "Vrijheid van meningsuiting ja, beledigende of respectloze uitingen neen."

Eerder uitten ondernemers in de technologie-, industriële en metaalsector al hun zorgen over de nog te verschijnen film van Wilders. Voorzitter Jan Kamminga van brancheorganisatie FME-CWM, dat onderdeel uitmaakt van de koepel VNO-NCW, waarschuwde vrijdag in zijn internetcolumn dat door negatieve internationale reacties het bedrijfsleven een hoge prijs zal betalen, maar dat het daar niet bij zal blijven.

Kamminga wees op de hevige reacties na de publicatie van cartoons in een Deens krant. "Ik ben verbaasd en teleurgesteld dat Geert Wilders bereid is zoveel risico te nemen met de belangen van anderen, met de veiligheid en de welvaart van de gehele Nederlandse
samenleving. Zou hij het tweede kernbegrip uit de liberale beginselen - eigen verantwoordelijkheid - echt zijn vergeten? Welke prijs betalen wij allen voor deze film?"

De ondernemersvoorman noemt vrijheid van meningsuiting een buitengewoon groot goed. Maar hij zei Wilders ook te kennen als een oud-VVD'er die liberale beginselen van die partij, zoals
verdraagzaamheid en eigen verantwoordelijkheid, onderschrijft.

Kamminga stelt nu: "Wilders' uitspraak dat de Koran een verschrikkelijk boek is dat moet worden verboden is mijlenver verwijderd van verdraagzaamheid".

De FME-CWM vertegenwoordigt bedrijven zoals Stork, Philips, Corus en andere ondernemers in bijvoorbeeld de installatietechniek en scheepsbouw. Deze bedrijven zijn goed voor een totale jaaromzet van 69 miljard euro, waarvan 56 procent uit export. Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie zijn er nog geen concrete signalen van leden binnengekomen die wijzen op schade voor het bedrijfsleven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief