Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Te weinig zorg voor vreemdelingen

4 mrt 08

Staatssecretaris: onderzoek naar medische zorg detentiecentra

De medische zorg in Nederlandse detentiecentra voor vreemdelingen schiet tekort. Niet-criminele vreemdelingen die soms langer dan een jaar tevergeefs achter de tralies op uitzetting wachten, krijgen niet de medische zorg die ze moeten krijgen.

Huisarts Jankees de Ridder, die in verschillende detentiecentra werkzaam was, luidt daarover vanavond in NOVA de noodklok. "Zoals het nu is, wordt de arts beperkt en kan er geen goede medische zorg gegeven worden, en dat is niet goed," aldus De Ridder in NOVA.

Staatssecretaris Albayrak van Vreemdelingenzaken wil een onderzoek naar de toestand in de detentiecentra.

De klachten van De Ridder worden aan NOVA bevestigd door bewakers uit de detentiecentra en door ex-gedetineerden die slechte of geen zorg kregen, zoals een patiënt met hartklachten en een slachtoffer van zware mishandeling. De Ridder stuurde een alarmbrief aan de inspectie voor de gezondheidszorg. De inspectie laat weten van een andere arts een vergelijkbare brief te hebben ontvangen.

Volgens De Ridder gebeurt het ook dat beslissingen van artsen worden teruggedraaid door verpleegkundigen. In alle detentiecentra is het hoofd van de medische dienst geen arts maar een verpleegkundige.

De directeur van de detentiecentra zegt in NOVA zich niet te herkennen in het beeld dat er te weinig zorg verleend wordt of dat artsen door verpleegkundigen worden teruggefloten. Maar een woordvoerder van justitie laat vandaag weten dat staatssecretaris Albayrak een lopend onderzoek naar de medische zorg in gevangenissen gaat uitbreiden naar de detentiecentra voor vreemdelingen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief