Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton gaat weer door het oog van de naald

5 mrt 08

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton is opnieuw op miraculeuze wijze ontsnapt aan de politieke vergetelheid.

De gewezen first lady schreef de Democratische voorverkiezingen van dinsdag in de cruciale staten Ohio en Texas op haar naam. Het geeft haar voldoende lucht en munitie om door te gaan in haar steeds fellere strijd met Barack Obama.

Voorafgaand aan de krachtmeting van dinsdag had het Clinton-kamp bij herhaling laten weten dat de senator uit New York in ieder geval de staten Ohio en Texas moest winnen om uitzicht te houden op de nominatie. Echtgenoot en oud-president Bill Clinton liet enkele weken terug al met zoveel woorden weten dat zijn vrouw moest winnen "anders is het afgelopen".

Afgelopen weekeinde zinspeelde de kandidate zelf ook op vertrek als ze dinsdag niet goed uit de bus zou komen. "Dit is een van de meest monumentale beslissingen die een Texaan moet nemen. U huurt in feite de volgende president van de Verenigde Staten in", hield ze toehoorders zaterdag in Texas voor. Haar campagneteam zwakte de uitspraken later af en zei ook zonder overwinningen nog licht aan het eind van de tunnel te zien, maar het bleek niet nodig. In Ohio en Texas gaven de kiezers gehoor aan haar oproep.

De Democratische kandidaten moesten dinsdagavond lang wachten op de uitslagen. Zowel in Ohio als in Texas liep het treffen uit op een nek-aan-nekrace. Ohio ging als eerste voor de bijl. Nadat op last van een rechter sommige stembureaus anderhalf uur langer openbleven, kwam uren later dan verwacht het verlossende woord voor Clinton en de toekomst van haar campagne.

"De bevolking van Ohio heeft het luid en duidelijk gemaakt. We gaan door. We zijn sterk en we gaan de hele weg", stelde een duidelijk opgeluchte Clinton in Columbus, de hoofdstad van Ohio. "Dit land komt terug, en dat doet deze campagne ook. Zoals Ohio gaat, gaat het land."

De uitslagen uit Texas lieten nog langer op zich wachten. Het was te laat voor de kandidaten om er nog op te reageren. Senator Barack Obama toonde zich eerder op de avond weinig onder de indruk van Clintons overwinningen in Ohio en in de kleine staat Rhode Island. Zelfverzekerd hield de zwarte kandidaat zijn aanhangers in het Texaanse San Antonio voor dat hij de nominatie van zijn partij toch wel zal winnen.

"Het maakt niet wat er vanavond gebeurt, we hebben bijna dezelfde voorsprong in gedelegeerden als we deze ochtend hadden, en we zijn op weg om deze nominatie te winnen", aldus een schorre Obama. Opnieuw gispte hij Hillary Clinton en de Republikeinse kandidaat John McCain wegens hun aanvallen op zijn plannen.

De senator uit New York bleef zich ook op dinsdagavond presenteren als de persoon die vanaf dag een klaarstaat om het land te leiden. "We hebben twee oorlogen in het buitenland, we hebben een dreigende recessie. Kiezers zien zich geconfronteerd met een kritiek vraagstuk. Wie is gepokt en gemazeld genoeg om vanaf dag één opperbevelhebber te zijn? En wie weet hoe we onze economie weer op de rails moeten krijgen?"

De aanvallen op Obama en zijn vermeende onervarenheid door Clinton gingen ook tijdens de feestelijke bijeenkomst in Columbus dus onverminderd verder. Ze bleef op de man spelen, een strategie die de afgelopen weken duidelijk vruchten heeft afgeworpen.

De volgende krachtmeting tussen Clinton en Obama heeft zaterdag plaats in het dunbevolkte Wyoming, gevolgd door Mississippi op dinsdag. Het heeft er echter alle schijn van dat de strijd tussen de twee kemphanen, die elkaar geen duimbreed toegeven, zal doorgaan tot op de nationale conventie van eind augustus in Denver, Colorado.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief