Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hof spreekt Kouwenhoven volledig vrij

10 mrt 08

Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven vrijgesproken van oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in Liberia.

Het hof kwam tot dit oordeel door een groot gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog twintig jaar cel omdat Kouwenhoven in 2002 en 2003 illegaal wapens zou hebben geïmporteerd naar Liberia, dat toen werd verscheurd door een burgeroorlog. Volgens de rechters heeft justitie dat niet kunnen bewijzen, vanwege de "gebrekkige kwaliteit" van de getuigen die werden opgevoerd.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman begin juni 2006 tot acht jaar celstraf wegens wapenhandel. Hij werd vrijgesproken van het medeplegen van oorlogsmisdrijven. Het OM was het daarmee niet eens en ging in hoger beroep.

Het hof uitte maandag flinke kritiek op het opsporingsonderzoek van het OM in deze zaak. De rechters benadrukten dat de aanklagende instantie zelf ook had kunnen weten dat de verklaringen veel tegenstellingen en objectief vast te stellen onwaarheden bevatten. Het hof: "Die toetsing is achterwege gebleven, ondanks dat daar alle aanleiding voor was. De verdediging heeft daar ook voortdurend op gewezen en heeft de verklaringen wel getoetst."

Het gerechtshof noemde deze werkwijze van het OM "een grote zorg die voor de rechter een negatieve invloed heeft voor de waarheidsvinding". De raadsheren vinden het "verontrustend" dat het OM zo weinig oog voor deze ontwikkeling heeft gehad."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief