Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM wil lering trekken uit kritiek gerechtshof

10 mrt 08

Het Openbaar Ministerie (OM) wil lering trekken uit de zware kritiek die het gerechtshof in Den Haag maandag op de organisatie heeft gegeven in de strafzaak tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Volgens het OM is dit soort zaken lastig te bewijzen.

"De mogelijkheden om in Liberia goed onderzoek te doen zijn zeer beperkt", meent woordvoerder Astrid Rijsdorp. "Je bent al snel afhankelijk van getuigen en dat is lastig in dit soort landen."

Toch geeft ze aan dat er binnen het OM goed naar de kritische kanttekeningen van het hof zal worden gekeken. "Die waren goed onderbouwd", aldus Rijsdorp. "We moeten er lering uit trekken en kijken of en hoe we het voortaan anders doen."

Kouwenhoven werd maandag vrijgesproken van oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in Liberia. Het OM weet nog niet of het de vrijspraak gaat voorleggen aan de Hoge Raad. Rijsdorp: "We moeten eerst bekijken of we daar aanknopingspunt voor zien."

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wilde maandag niet op de zaak ingaan. Volgens zijn woordvoerder reageert hij niet op een uitspraak van de rechter in een individuele zaak. Ook de top van het OM, het college van procureurs-generaal wil niet op de vrijspraak van Kouwenhoven ingaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief