Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

West-Afrika gruweldecor zaak Kouwenhoven

10 mrt 08

In de West-Afrikaanse buurlanden Sierra Leone (5,2 miljoen inwoners) en Liberia (3,6 miljoen inwoners) zijn in de jaren tachtig en negentig afgrijselijke wreedheden gepleegd door veelal gedrogeerde, jonge bendeleden en ongedisciplineerde milities.

Geld voor wapens en munitie was afkomstig van de diamantwinning in Sierra Leone of uit handel in tropisch hout en drugs. Meer dan 300.000 mensen stierven in de twee landen een gewelddadige dood in de periode 1989-2003. Ook het lot van talloze kinderen was afschuwelijk en voor de verminkten is dat nog steeds zo.

Liberia werd halverwege de 19e eeuw een verzamelpunt voor Afrikaanse slaven uit Amerika die terugkeerden naar het Afrikaanse continent. Deze 'Amerikanen' vormden een elite in Liberia die het land leidde naar een militaire staatsgreep in 1980, gepleegd door Samuel Doe. Onder Doe nam een ambtenaar, de 'Amerikaan' Charles Taylor, de wijk na beschuldigingen van diefstal en fraude. In de jaren tachtig vestigde de Nederlandse zakenman Kouwenhoven zich in Monrovia. Hij leidde er onder meer het prominente Hotel Africa en bedrijven in tropisch hout.

Taylor begon eind 1989 met Libische steun een gewapende strijd tegen Doe en richtte daarvoor het Nationaal Patriottisch Front van Libera (NPFL) op. Dat trok moordend door het land waar zich meer bendes vormden. Taylor werd uiteindelijk president.

In 1991 al lanceerde Taylor korporaal Foday Sankoh in Sierra Leone als leider van een bende handlangers, die zich Verenigd Revolutionair Front (RUF) noemde. Taylor kende Sankoh uit Libië. Taylor aasde op de diamanten van Sierra Leone. Zijn regering in Monrovia handelde als een criminele organisatie. Kouwenhoven -alias 'Big Gus'- gold mede dankzij zijn centrale positie in Hotel Afrika als een sleutelfiguur van Taylors regime en zaken. Het RUF werd ondertussen in Sierra Leone berucht wegens gruwelen.

Na een nieuwe staatsgreep in 1997 in Freetown, waar het RUF bij betrokken was, grepen de Verenigde Naties in. Sankoh werd uiteindelijk in 2000 in Freetown gearresteerd. Hij overleed drie jaar later. Begin 2002 was de anarchie in Sierra Leone voorbij.

Taylor was toen nog steeds aan de macht in Liberia. Hij kocht wapens van de opbrengst van hout en van de diamanten uit Sierra Leone. Eén van de beschuldigingen tegen Kouwenhoven was dat hij deze handel voor Taylor mogelijk maakte in ruil voor rechten op houtexploitatie.

In 1999 straften de VN Taylor met een wapenembargo voor zijn heling van diamanten uit Sierra Leone. Taylors misdadige regime viel uiteindelijk in de zomer van 2003. Hij nam de wijk naar Nigeria en werd in maart 2006 aan het Speciale Hof voor Sierra Leone uitgeleverd. Zijn proces begon in januari in Den Haag. De in 2005 aangehouden Kouwenhoven werd daar maandag vrijgesproken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief