Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Levenslang zonder werk, dagelijks 35 jonggehandicapten afgeschreven

15 mrt 08

Een half miljoen jonggehandicapten hebben een uitkering.

Binnen tien tot vijftien jaar zal het aantal jonggehandicapten met een uitkering explosief zijn gestegen tot 500.000. Dat stelt Hans Kamps, lid van de Sociaal Economische Raad, in NOVA. Dat is aanmerkelijk meer dan de 400.000 waar het CPB tot nu toe van uitgaat. Kamps deed namens de SER onderzoek naar jongeren met een handicap. "We schrijven 35 jongeren per dag af, dan heb je het ongeveer over 13.000 jongeren per jaar".

Minister Donner van Sociale Zaken erkent de snelle stijging. Maar denkt dat het langer zal duren: "Mogelijk tot 2050 maar zelfs als het betaalbaar is dan is het nog onaanvaardbaar, gewoon uit maatschappelijk oogpunt", aldus Donner in NOVA.

De minister wil dat er veel meer mensen met een Wajong uitkering aan het werk gaan. Donner wil bedrijven gaan helpen door het UWV de administratieve rompslomp te laten overnemen. En er komt een databank waarin staat voor welke baan de jongeren met een handicap in aanmerking komen.

Nu krijgen ruim 160.000 jongeren met een handicap een zogeheten Wajong uitkering. Ze hoeven niet te werken en zijn tot hun 65e verzekerd van een uitkering van 75 procent van het minimumloon. Het zijn vooral mensen met een gedragsstoornis, een geestelijke of een fysieke handicap.

Door falend overheidsbeleid, bureaucratie en ongeïnteresseerde werkgevers, is het bijna onmogelijk om werk te vinden. Volgens Kamps zijn er honderden miljoenen nodig om de jongeren aan het werk te krijgen. Nodig omdat de kosten van de Wajong fors gaan stijgen. "De Wajongregeling kost twee miljard euro per jaar aan uitkeringen En de verwachting is dat die naar vier tot vijf miljard euro gaan oplopen", stelt Kamps.

Minister Donner denkt dat een grote groep die nu nog een uitkering krijgt wel degelijk aan de slag kan: "Behalve éénderde van de groep waarvan je zegt, ja daar heb ik met zulke handicaps te maken, daar mag ik redelijkerwijs niet van uitgaan dat er wel perspectief is", stelt Donner. "Maar voor tweederde moet ik gewoon zeggen: laten we nou niet gaan praten over wat ze niet kunnen, maar laten we gaan kijken, activeren, mobiliseren wat ze wel kunnen".

Minister Donner komt in mei met plannen om tienduizenden jongeren aan het werk te helpen. Haagse bronnen bevestigen tegenover NOVA dat de minister hiervoor al vijftig miljoen euro heeft geclaimd bij Financiën.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief