Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China ontkent hard optreden in Tibet

17 mrt 08

China zegt terughoudend te hebben opgetreden tijdens de demonstraties vorige week in Tibet. Er is geen gebruik gemaakt van vuurwapens om de protesten te onderdrukken, zei gouverneur Qiangba Puncog van Tibet maandag in Peking.

De Chinese topfunctionaris verklaarde dat de onlusten vrijdag in Lhasa aan dertien "onschuldige burgers" het leven kostten. De Tibetaanse regering in ballingschap stelt dat zeker tachtig Tibetanen bij de onderdrukking van de protesten zijn omgekomen.

"Het veiligheidspersoneel toonde terughoudendheid gedurende het hele proces van aanpak van het incident", zei Qiangba. De rust is naar zijn zeggen teruggekeerd in Lhasa. De scholen zijn maandag weer opengegaan, meldde het staatspersbureau Xinhua. Volgens de BBC zijn veel winkels dicht en is er veel politie op straat.

Het Centrum voor Mensenrechten en Democratie in Tibet (Tchrd), een organisatie van Tibetaanse ballingen, berichtte over razzia's in Tibet, aldus persbureau dpa. De politie en veiligheidstroepen zouden zondag honderden mensen hebben opgepakt die zouden hebben deelgenomen aan de demonstraties.

Bij huiszoekingen zouden zij volgens de mensenrechtenorganisatie alle verdachte Tibetanen met geweld hebben weggevoerd. Veiligheidstroepen zouden vooral jonge mensen hebben opgepakt. Zij zouden ook alle voormalige politieke gevangenen opnieuw in hechtenis hebben genomen.

In het weekeinde sloeg de onrust over naar omliggende provincies met veel Tibetaanse inwoners. Het was onrustig in de provincies Gansu, Sichuan en Qinghai, meldde het Tchrd. In Aba (Sichuan) zouden acht doden zijn gevallen, terwijl in Lanzhou (Gansu) vijfhonderd studenten op de universiteit zouden hebben gedemonstreerd.

De protesten in Tibet tegen het Chinese bestuur begonnen vorige week op de 49e verjaardag van de onderdrukking van de opstand in 1959. Volgens gouverneur Qiangba waren er vrijdag meer dan driehonderd brandstichtingen in onder meer 214 winkels.

Bij het neerslaan van het protest is volgens de bestuurder "absoluut niet met wapens geschoten". 61 Politieagenten raakten gewond van wie zes ernstig. Qiangba beschuldigde de betogers ervan zich extreem bruut te hebben gedragen tegen de politie. Hij beschuldigde, in een verwijzing naar de geestelijk leider van Tibet, de 'Dalai-kliek' ervan achter het geweld te zitten.

De anti-Chinese betogers hebben van het bewind in Peking tot maandagavond twaalf uur (plaatselijke tijd) gekregen om de acties te beëindigen en zich vrijwillig te melden bij de politie. De autoriteiten zullen deze mensen "welwillend behandelen", aldus de Tibetaanse provinciale regering in een verklaring. Ze voorspelt dat het "complot van de separatisten" hoe dan ook zal mislukken.

De geestelijk leider van Tibet in ballingschap, de Dalai Lama, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben zondag hun grote zorgen geuit over het opgelaaide geweld. Zij tekenden wel aan dat de onlusten in het door China bezette Tibet niet moeten uitmonden in een boycot van de Olympische Spelen deze zomer in Peking. Het sportfestijn moet juist een katalysator zijn van politieke vernieuwing in de eenpartijstaat.

De Dalai Lama wil een internationaal onderzoek naar het geweld in Tibet. Volgens hem wordt Tibet bedreigd met een "culturele genocide". De geestelijk leider riep de Tibetanen op vreedzaam te demonstreren.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief