Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dalai Lama en IOC: geen boycot Spelen

16 mrt 08

De geestelijk leider van Tibet in ballingschap, de Dalai Lama, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben zondag hun grote zorgen geuit over het opgelaaide geweld in Tibet.

Beide tekenden wel aan dat de onlusten in het door China bezette Tibet niet moeten uitmonden in een boycot van de Olympische Spelen deze zomer in Peking. Het sportfestijn moet juist een katalysator zijn van politieke vernieuwing in de eenpartijstaat.

Het eensgezinde standpunt, afzonderlijk uitgedragen, kwam na een weekeinde met opnieuw anti-Chinees geweld in Tibet en - steeds heviger - geweld in omliggende Chinese provincies met veel Tibetanen. Overal ter wereld riepen staatshoofden, regeringsleiders en parlementariërs op tot een vreedzame oplossing.

In verscheidene steden, waaronder Den Haag, waren er demonstraties om steun te betuigen aan het Tibetaanse volk. Alom werd de oproep van de Dalai Lama gesteund om een onafhankelijk internationaal onderzoek in te stellen naar de situatie in Tibet.

De anti-Chinese betogers in Tibet hebben van Peking tot maandagavond twaalf uur gekregen om de acties te beëindigen en zich vrijwillig te melden bij de politie. De autoriteiten zullen deze mensen "welwillend behandelen", aldus de Tibetaanse provinciale regering in een verklaring. Ze voorspelt dat het "complot van de separatisten" hoe dan ook zal mislukken.

Een goed beeld van de omvang van de protesten en van het optreden van de Chinese ordetroepen is nauwelijks te krijgen. De Chinese staatsmedia maakten zaterdag en zondag mondjesmaat melding van het opgelaaide geweld, maar ze hadden daarbij vooral oog voor gewonde agenten en voor "honderden toeristen" die door de politie "werden gered van de opstandelingen".

De Tibetaanse regering in ballingschap, die al decennia in Noord-India zetelt, verzekert op haar beurt dat er zeker al tachtig doden zijn gevallen en waarschijnlijk zelfs al meer dan honderd. In de provincie Sichuan zouden agenten zeker zeven betogers hebben gedood tijdens rellen. De Chinese staatsleiding heeft tien doden bevestigd, allen "onschuldige burgers".

Buitenlandse toeristen die zaterdag uit Tibet terugkeerden, repten van een grootschalige Chinese operatie om de opstand de kop in te drukken. "Vanochtend telde ik veertig vrachtwagens en 36 tanks die door de hoofdstad Lhasa reden", aldus de Nederlander Frans Plooij (48) vlak na zijn vertrek uit Lhasa. "In alle straten van Lhasa zijn veel veiligheidstroepen. Veel Chinese winkels zijn geplunderd en in brand gestoken."

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) noemde de gebeurtenissen in Tibet afgelopen weekeinde "ernstig en dramatisch". De Tweede Kamer riep China in meerderheid op terughoudendheid te betrachten. Onder meer het CDA sloot niet uit dat een mogelijke boycot van de Spelen nadrukkelijk op de politieke agenda komt als het geweld nog verder uit de hand loopt.

De Dalai Lama zei zondag dat China zich schuldig maakt aan 'culturele volkerenmoord in Tibet', maar dat de Chinezen het desondanks "zeer verdienen" om gastheren te zijn van de zomerspelen. "De internationale gemeenschap moet Peking er wel op wijzen een goede gastheer te zijn', zei de Nobelprijswinnaar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief