Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Deventer moordzaak wordt niet heropend

18 mrt 08

De Deventer moordzaak wordt niet heropend. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag bepaald. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde financieel adviseur Ernest Louwes in 2004 tot twaalf jaar cel voor de moord op de rijke weduwe Jacqueline Wittenberg. In s

Louwes heeft altijd ontkend de moord te hebben gepleegd. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, had om heropening van de zaak gevraagd, omdat tijdens de behandeling van het hof een getuigenis buiten beschouwing was gelaten. Ernest Louwes begint nu een civiele procedure tegen de Staat. Hij wil daarmee bereiken dat belangrijke getuigen alsnog onder ede worden gehoord.

Het ging om de verklaring van de beheerder van een begraafplaats. Hij getuigde dat de klusjesman van de weduwe de dag vóór bekend werd dat de vrouw dood was, al zei dat de vrouw niet meer leefde en hoe dat kwam. Die informatie zou duiden op daderkennis.

Vorig jaar juni besloot de Hoge Raad zelf nader onderzoek te doen naar deze verklaringen. Uit nieuwe verhoren met de beheerder is niet duidelijk geworden of de klusjesman zijn mededelingen nu heeft gedaan voordat de vrouw werd gevonden of toch erna. Volgens de Hoge Raad is er daarom geen reden om aan te nemen dat Louwes' veroordeling onterecht is. Louwes zet zijn strijd voor herziening van zijn zaak onverminderd voort. Hij zei dat nadat hij de uitspraak van de Hoge Raad had aangehoord.

"Er zijn twee mensen die weten dat de uitspraak van de Hoge Raad 100 procent fout is", aldus Louwes. "Dat zijn de moordenaar van de weduwe Wittenberg en ik."

Advocaat Knoops noemde de beslissing van de raad om de zaak niet te herzien "zeer teleurstellend". Hij beaamde dat de verdediging nog diverse procedures in petto heeft, maar wilde daar inhoudelijk niet op ingaan.

Naar verwachting komt Louwes in april 2009 vrij. Hij heeft dan - inclusief zijn voorarrest - twee derde van zijn straf uitgezeten. In Nederland is het gebruikelijk dat een veroordeelde in aanmerking komt voor vervroegde invrijheidsstelling. Louwes zit sinds december al in een traject dat hem in fasen meer vrijheid geeft, waardoor hij kan terugkeren in de maatschappij. Overdag werkt hij bij een bedrijf en 's avonds gaat hij terug naar zijn cel.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief