Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hugo Claus (78) overleden

19 mrt 08

Hugo Claus is woensdagmiddag op 78-jarige leeftijd in het Antwerpse Middelheim-ziekenhuis overleden. Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij bekendgemaakt.

De Belgische schrijver, schilder en cineast leed aan de ziekte van Alzheimer. Volgens de uitgever had Claus zelf het moment van zijn dood bepaald en had hij om euthanasie gevraagd.

Claus laat een indrukwekkend oeuvre na. Hij schreef zowel poëzie als proza en toneel en kreeg talrijke literaire prijzen, waaronder in 1996 de Prijs der Nederlandse Letteren. Jarenlang werd hij ook genoemd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hij zou dan de eerste Nederlandstalige en tweede Belgische winnaar van de belangrijkste literaire prijs in de wereld zijn geworden.

Als belangrijkste werk van Claus wordt Het Verdriet van België beschouwd, dat in 1983 verscheen. Andere werken zijn zijn debuutroman De metsiers (1950), waarvoor hij de Leo J. Krijnprijs kreeg. Andere bekende werken zijn De verwondering en Omtrent Deedee.

Claus was zeer productief als toneelschrijver. Toneelstukken als Suiker, Een bruid in de morgen en Vrijdag behoren tot het klassieke repertoire. Daarnaast schreef hij filmscenario's voor zijn vriend Fons Rademakers.

De laatste jaren legde Claus zich vooral toe op schilderen. Twee jaar geleden was een overzichtstentoonstelling van zijn werk te bezichtigen in het Cobra-museum in Amstelveen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief