Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel proefpersonen onwetend over onderzoek

21 mrt 08

Proefpersonen begrijpen vaker niet dan wel wat een medisch wetenschappelijk onderzoek inhoudt en zijn nauwelijks in staat de risico's ervan zelf af te wegen.

Veel patiënten vinden de informatie die ze krijgen over het onderzoek moeilijk leesbaar en te begrijpen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in de editie die vrijdag is verschenen.

Twee medische ethici, E. van Leeuwen en M. de Vries, schrijven verder dat 40 tot 80 procent van de proefpersonen om de verkeerde reden meedoet aan een onderzoek. Patiënten maken volgens de twee auteurs de denkfout dat het onderzoek een op de persoon afgestemde behandeling is. "Terwijl de realiteit is dat het wetenschappelijk onderzoek als doel heeft kennis te verkrijgen."

De ethici vinden dat proefpersonen volgens goed vastgelegde procedures moeten worden geïnformeerd over het doel van het onderzoek. Ook moeten proefpersonen op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen, zodat ze zelf beter kunnen beslissen mee te blijven meedoen of te stoppen. "In de emotionele omstandigheden waarin een ernstig zieke patiënt zich bevindt, is hij al gauw geneigd op de arts te vertrouwen die het onderzoek aankaart. Patiënten geven bovendien aan dat zij het moeilijk vinden tegen het voorstel van de arts in te gaan omdat zij bang zijn dat dit gevolgen heeft voor de behandeling."

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kwam met een speciale editie naar aanleiding van de probiotica-affaire. Bij een Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica voor het remmen van een alvleesklierontsteking, kwamen in de periode 2004-2007 tientallen patiënten om. Volgens het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) zou een aantal waarschijnlijk nog geleefd hebben als er geen probiotica waren toegediend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief