Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Culemborg wil ingreep Balkenende in zaak-Spijkers

17 mrt 08

De gemeente Culemborg heeft premier Balkenende schriftelijk gevraagd in te grijpen in de kwestie rond oud-Defensiemedewerker en klokkenluider Fred Spijkers. Dat bevestigt de gemeente maandag. Spijkers is inwoner van de Gelderse gemeente.

Volgens het gemeentebestuur is Balkenende dé persoon die voor rust kan zorgen in de zaak-Spijkers, die in de jaren tachtig weigerde te liegen over ondeugdelijke landmijnen. Het gemeentebestuur vraagt Balkenende op de kortst mogelijke termijn in te grijpen. "Het is tijd voor een krachtig moreel signaal", staat in de brief aan de premier.

Spijkers was jarenlang persona non grata voor Defensie. In 2003 kreeg de Culemborger eindelijk eerherstel en een onderscheiding voor zijn rol als klokkenluider. Toch voelt Spijkers zich nog altijd tegengewerkt door de overheid, aldus de gemeente.

Bij zijn eerherstel kreeg Spijkers een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro. Later bleek dat hij daarover nog tonnen aan belasting moest betalen. Ook ontstond onenigheid over door Spijkers gemaakte medische kosten en over archiefstukken die niet toegankelijk zijn.

De gemeente wijst op recente onafhankelijke onderzoeken die uitwijzen dat de houding van Den Haag inderdaad te wensen over laat. Verder heeft Defensie de schijn tegen door het voortdurende zwijgen in deze zaak, stelt het gemeentebestuur. "Wij hebben niet het vertrouwen dat er zonder krachtig ingrijpen op korte termijn een streep onder deze al veel te lang slepende kwestie komt", aldus het schrijven van de gemeente.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief