Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA blijft worstelen met missie in Tsjaad

26 mrt 08

Regeringspartij CDA blijft worstelen met de uitzending van zestig mariniers naar het Afrikaanse Tsjaad voor de bescherming van vluchtelingen en hulpverleners. Dat bleek woensdag na afloop van de fractievergadering van de christendemocraten.

De fractie wil donderdag eerst nog een schriftelijke uitleg van het kabinet, waarin de eerder deze week besproken zaken nog eens worden uitgelegd. Vooral de vrees dat de missie niet neutraal genoeg is en de militairen in het conflict van gewapende groepen worden gezogen is groot.

Coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie zullen naar verwachting wel instemmen met de missie. De PvdA kan geen argumenten meer bedenken waarom de missie niet door zou kunnen gaan, stelde Martijn van Dam van de fractie. "De wereld schreeuwt al tijden om ingrijpen en de missie zit goed in elkaar. Het is een kwestie van politieke wil."

De ChristenUnie heeft nog wel zorgen over de zichtbaarheid van de Europese troepen van de EUFOR-missie. De partij vreest dat ze niet voldoende te onderscheiden zullen zijn van de rebellen en het Tsjadische leger. Daarnaast wil de fractie dat de regering van Tsjaad gevangen oppositieleden vrijlaat.

GroenLinks is in principe ook voor. De SP is tegen. Tweede Kamerlid Hans van Baalen van de VVD schat de kans dat zijn fractie de missie kan steunen in als heel klein. Het zou voor het eerst sinds jaren zijn dat de liberalen een militaire missie niet steunen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief