Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse bijdrage Tsjaad tot maart 2009, punt

25 mrt 08

De Nederlandse bijdrage aan de Europese missie EUFOR in het oosten van Tsjaad duurt tot 15 maart 2009, punt. De mariniers gaan evenmin onder VN-vlag verder.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens een debat over het kabinetsplan om zestig mariniers te sturen naar het Afrikaanse land.

De EUFOR moet in het gevaarlijke grensgebied ruim 450.000 vluchtelingen en de hulpverleners beschermen tegen geweld van gewapende groepen. Het kabinet noemt de missie bescheiden maar noodzakelijk vanwege de desastreuze humanitaire situatie ter plekke. De komst van EUFOR is volgens minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) niet alleen levensreddend voor duizenden maar ook een politiek signaal van de eerste orde aan alle strijdende partijen.

De Nederlanders zullen als verkenners fungeren als de ogen en de oren van een Iers bataljon. Als de Kamer donderdag instemt, zijn de Nederlanders medio mei operationeel. Volgens minister Eimert van Middelkoop (Defensie) staan de mariniers "te trappelen om hun werk te gaan doen." Hij zei dat de kleine uitzending geen extra druk legt op Defensie of de missie in Afghanistan.

In maart 2009 moeten VN-troepen de taken overnemen. Als dit niet of te laat zou gebeuren, is de PvdA voor een eventuele verlenging maar het CDA en de ChristenUnie zijn daar tegen.

Verhagen poogde de grote zorgen van de hele Kamer te temperen over de neutraliteit van de EUFOR, die wordt geleid door de Fransen. Frankrijk is echter een oud-kolonisator van Tsjaad en heeft er ook permanente troepen om het bewind te steunen. De EUFOR mag en zal zich niet mengen in het conflict tussen rebellen en de regering van president Idriss Deby, aldus het kabinet.

Bovendien zitten de Franse troepen in een ander gebied dan de EUFOR, op 700 kilometer afstand van de Nederlanders, en is er dus geen vermenging en geen verwarring bij de bevolking en de opstandelingen. Het kabinet zal actie ondernemen in Parijs als de neutraliteit in het geding zou komen. Over de behandeling van gevangenen volgen nadere afspraken tussen EUFOR en Tsjaad.

De VVD wilde weten of de Nederlandse bijdrage een ruil was voor de steun van Frankrijk in Uruzgan. Van Middelkoop gaf aan blij te zijn met de zeventig opleiders die hij vorig najaar van Frankrijk kreeg toegezegd. Volgens hem is het dan logisch dat een beroep op Nederland wordt gedaan voor een voor Frankrijk belangrijke missie in Tsjaad.

De partijen laten donderdag weten of ze al dan niet instemmen met de missie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief