Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Film Wilders op internet verschenen

27 mrt 08

Geert Wilders heeft donderdagavond rond 19.00 uur zijn anti-Koranfilm Fitna op internet gezet. Daarin zijn schokkende beelden te zien van slachtoffers van terroristisch geweld en krantenkoppen die de onverdraagzaamheid van de islam suggereren.

Wilders zelf sprak in een toelichting van "een nette film" die binnen de grenzen van de wet blijft. Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet blij mee zijn, maar vindt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De PVV-leider hoopt dat rellen uitblijven. "Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken."

Wilders zegt dat zijn beelden bedoeld zijn om de gevaren van de Koran en islam te laten zien. Volgens hem is er aan het slot geen sprake van een echte ontploffing van het hoofd van de profeet, maar van donder en bliksem. Daarmee wil hij duidelijk maken dat de islam ook donder en bliksem voor het Westen betekent.

Kort voor het einde van de 17 minuten durende film horen de kijkers hoe ergens een bladzijde wordt uitgescheurd. Het betreft niet de Koran, maar een telefoonboek, blijkt uit de daarop volgende tekst: "Het is niet aan mij, maar aan de moslims zelf om de haatdragende verzen uit de Koran te scheuren."

Wilders had de terreurbestrijder NCTb drie uur van tevoren gewaarschuwd dat de film op internet zou verschijnen. Pas kort van tevoren maakte hij het internetadres van de website www.liveleak.com bekend.

Premier Jan Peter Balkenende en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kwamen kort na het verschijnen van de film bijeen om een verklaring voor te bereiden.

De SP liet meteen weten "niks nieuws" gezien te hebben in de film. Andere Tweede Kamerfracties wilden de beelden eerst bestuderen.

Wilders heeft Nederland maanden in spanning gehouden met zijn film. Tot het allerlaatste moment bleef onduidelijk wanneer die zou verschijnen. Tv-zenders en omroepen weigerden de film integraal uit te zenden. Ook een presentatie in perscentrum Nieuwspoort bleek niet mogelijk. Eerder deze week werd de website die Wilders had gereserveerd voor zijn productie door de provider om onduidelijke redenen afgesloten.

Het kabinet heeft Wilders herhaaldelijk voorgehouden welke verantwoordelijkheid hij draagt voor de eventule gevolgen van de film. Het heeft tal van signalen gekregen dat de film in de moslimwereld zeer slecht zou vallen. Terroristische aanslagen, geweld tegen Nederlanders in het buitenland en een boycot van Nedelandse bedrijven zouden dreigen.

Wilders zei donderdag dat Balkenende "zich nog wel even achter zijn oren zal krabben" als hij de film ziet. Hij hoopt dat het kabinet nu bereid is tot een volwassen debat met hem. Wilders wil ook in debat met moslims en kondigde aan daatoe bijeenkomsten in het land te zullen beleggen.

De Nederlandstalige versie van de film was donderdag een uur na de verschijning al 75.000 keer bekeken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief